Social 20 August 2008 15:20
Schelele de pe Arcul de Triumf din Bucuresti au inceput sa fie stranse, astazi, la cererea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, care declara, la sfarsitul lui iulie, ca monumentul trebuie sa fie redat bucurestenilor, desi lucrarile de reabilitare nu se incheiasera, relateaza NewsIn

Sorin Oprescu a mai spus ca, deocamdata, monumentul nu trebuie reabilitat. Singurele lucrari care ar putea fi efectuate vor fi cele de mentenanta, adica de intretinere, potrivi acestuia.

Decizia de coborare a schelelor contravine scopului pentru care acestea au fost montate in mandatul lui Adriean Videanu, respectiv acela de reabilitare a monumentului.

Schelele de pe Arcul de Triumf au fost montate in martie si au fost scoase, temporar, din ratiuni de securitate, cu ocazia summitului NATO din 2-4 aprilie.

Directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Primaria Capitalei (AMPT), Florin Necula, declara, dupa Summit, ca "a reinceput montarea schelelor si vom continua prelevarea probelor de pe monument. In cel mult doua luni, vom obtine de la Ministerul Culturii avize pentru lucrarile propriu-zise, dupa care vor urma studiul de fezabilitate, licitatiile pentru firma care va face restaurarea si, in final, lucrarile propriu-zise".

Potrivit lui Necula, banii necesari pentru lucrari urmau sa fie asigurati de fonduri ale Uniunii Europeane, prin Programul structural de restaurare a monumentelor, finantarea si licitatiile fiind gestionate de Ministerul Dezvoltarii Durabile. Tot din bani europeni, spunea Florin Necula, ar fi fost platite lucrarile pentru iluminarea Arcului de Triumf si a altor 30 de monumente din Bucuresti. "Renovarea si restaurarea nu sunt deloc simple. Unele portiuni sunt foarte degradate, iar reconstructia va fi cu atat mai dificila cu cat, la constructia monumentului, s-au utilizat sapte sortimente de piatra diferite. Noi nu mai putem folosi aceleasi procedee de constructie ca in trecut, ceea ce reprezinta o alta dificultate", a mai spus, tot in aprilie, directorul Necula

Pe langa consolidarea Arcului de Triumf, Primaria Capitalei promitea, in primavara, construirea a doua pasaje subterane in zona Arcului de Triumf. Edilii anuntau, astfel, ca vor uni Parcul Herastrau cu Stadionul National de Rugby, in vreme ce al doilea pasaj urma sa faca legatura intre parc si piciorul vizitabil al Arcului de Triumf. Viceprimarul general al Capitalei, Razvan Murgeanu, a precizat ca, pe langa posibilitatea de a urca pe acoperisul monumentului, vizitatorii vor avea la dispozitie, in pasajul dintre parc si edificiu, magazine cu suveniruri. De asemenea, datorita celor doua pasaje, vor fi desfiintate semafoarele din Piata Arcului de Triumf.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.