Radu Deac a adaugat ca acestia vor sa vina sa opereze in Romania deoarece in tarile lor duc lipsa de pacienti. „In momentul de fata avem patru oferte de medici din strainatate: Argentina, Germania, Elvetia, care au solicitat sa studieze conditiile in eventualitatea de a putea lucra in Romania, aici la Tg Mures. Unora nu le-am raspuns inca, fiind perioada concediilor. Le vom raspunde foarte curand si vor veni. Unii sunt maturi, altii sunt mai tineri. In tarile din vestul Europei sunt foarte multe centre si au reusit sa opereze un numar foarte mare de pacienti”, a spus Radu Deac.

Acesta a precizat ca medicii straini ar putea obtine si o avansare pe baza experientei din Romania, dar sunt interesati sa opereze si pentru a nu-si pierde dexteritatea. ”Numarul de interventii chirurgicale e o carte de vizita pentru a pleca in Occident. Daca mergi inapoi cu 300 de operatii e o carte de vizita pentru oricine, pentru ca in strainatate exista numeroase centre, iar ei au reusit sa ajunga la un nivel si opereaza din strainatate. Fiecare nou-nascut care ajunge la ei, fiecare caz il rezolva la timp. E o cerere, e o bataie pe pacienti, la noi e exact invers. La noi inca este un volum enorm de munca in fata si probabil ca sunt tentati de aceasta oferta”, a completat dr. Horatiu Suciu.

Pe de alta parte conducerea IBCvT a recunoscut ca recent a ramas fara doi medici foarte buni, care au preferat sa se transfere in sistemul medical privat. „Sistemul privat reprezinta o concurenta pentru sistemul de stat, dar un institut puternic nu sta in plecarea a 1-2 oameni. Suntem supusi acelorasi elemente care determina personalul sa plece, vom face angajari. Acest lucru nu ne demobilizeaza”, a declarat Horatiu Suciu.

Dr. Radu Deac a adaugat ca va trebui sa se dea mai multa atentie medicilor tineri, dar si asistentelor. „Legat de asistente, exista o mica problema pentru ca este un loc de munca extrem de dificil. Trebuie sa fie asistenta si copilul, fiind vorba de sugari si nou nascuti. Avem asistente care lucreaza cu noi de 30 de ani, dar avem nevoie inca de asistente. Acum, patru asistente de terapie intensiva pleaca”, a afirmat Radu Deac. Medicul a spus ca IBCvT este singurul insitut din tara care are toate specialitatile, de la operarea nou-nascutilor, pana la programul de transplant.