Tratamentul anti-HIV Aptivus (cunoscut si ca tipranavir) este eficient pe termen lung in tratamentele administrate copiilor, conform rezultatelor testelor prezentate de compania producatoare, Boehringer Ingelheim. Rezultatele studiului, care a durat doi ani, arata ca medicamentul determina raspunsuri virologice si imunologice de durata, dovedindu-se, astfel, un tratament bine tolerat si sigur.

Datele colectate in timpul studiului vizeaza actiunea tipranavir, in asociere cu o doza redusa de ritonavir, in cazul a 78 de copii aflati sub tratament. Cele 100 de saptamani de testare au aratat ca Aptivus este eficient pe termen lung. Mai mult de jumatate dintre copiii mici aflati in perioada de testare au prezentat reactii virologice de lunga durata.

Datele colectate din peste 26 de zone din Europa, Statele Unite si America Latina arata ca tipranavirul, asociat cu ritonavir in tratamentul copiilor si adolescentilor infectati cu HIV, poate produce rezultate virologice si imunologice de durata.

Aptivus a primit autorizatia de punere pe piata din partea Administratiei Americane pentru Alimente si Medicamente, fiind lansat in Statele Unite in iunie 2005. In aprilie 2008, si Agentia Europeana a Medicamentului a acordat aprobarea definitiva pentru acest medicament pe batranul continent.

In Romania, sunt cunoscute peste 15.000 de cazuri de infectari cu HIV/SIDA, insa, potrivit unor estimari, numarul acestora ar fi de doua ori mai mare. La sfarsitul anului trecut, in evidenta Ministerului Sanatatii erau peste 7.500 de cazuri de pacienti infectati.