Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a scazut in al doilea trimestru cu 0,12 puncte procentuale.

Cea mai mare cerere de forta de munca s-a inregistrat in administratia publica (6,13%), precum si in sanatate si asistenta sociala (5,97%).

In schimb, industria de energie electrica si termica, gaze si apa - cu 0,4% - si sectorul extractiv (0,26%) inregistrau cele mai mici rate de neocupare.

Angajatorii au cautat cel mai mult forta de munca cu studii superioare (ocupatii intelectuale si stiintifice), pe acest segment fiind disponibile 3,18% din slujbele totale. Firmele mai cautau in trimestrul anterior tehnicieni, maistri si asimilati, pentru care 2,21% din posturi nu erau ocupate.

Pentru ocupatiile de legislatori, inalti functionari si conducatori se inregistra o rata redusa de posturi vacante, de 1,19%. De asemenea, pentru slujbele de agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit, doar 1,46% din slujbe erau disponibile.

Cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Bucuresti - Ilfov, unde s-a inregistrat o rata de 2,64% locuri de munca disponibile, urmata de regiunea Nord-Vest (nordul Transilvaniei), cu 2,40%.

La polul opus au fost regiuile Sud-Vest Oltenia, cu 1,46%, si Sud-Est (Dobrogea si patru judete din Moldova si Muntenia), cu 1,59%, care au raportat cele mai scazute valori ale acestui indicator.
Rata locurilor de munca vacante reprezinta raportul dintre numarul locurilor de munca disponibile si numarul total de locuri de munca (ocupate si vacante), exprimat procentual.

INS a calculat rata locurilor de munca vacante pe un esantion de 23.000 de companii, luand in considerare firmele cu minimum patru salariati.

Numarul locurilor de munca la sfarsitul lunii reprezinta numarul posturilor neocupate care urmeaza a fi ocupate imediat sau in perioada urmatoare si care sunt nou create in cursul lunii de referinta sau deja existente.