Social 18 August 2008 02:19
Autoarea careia prestigioasa editura americana Random House i-a returnat manuscrisul sustine ca romanul ei are o tenta sexuala, dar e, de fapt, feminist. “Giuvaerul din Medina” va fi insa publicat in Europa, unde Salman Rushdie se declara dezgustat de comportamentul editurii.
Jurnalista americana Sherry Jones, in incercarea de a intelege mai bine lumea islamica si esenta atacurilor de la 11 septembrie, a ramas impresionata de povestea Aisei, sotia favorita a profetului Mahomed. Cercetand si documentandu-se ani la rand, s-a hotarat sa scrie un roman istoric dedicat Aisei, pe care l-a intitulat “The Jewel from Medina” (Giuvaerul din Medina). Pentru aceasta carte, atotputernica editura americana Random House i-a oferit un avans de 100.000 de dolari, volumul urmand sa apara pe 15 august in librariile din Statele Unite. Dupa o intensa campanie de promovare, publicarea a fost amanata de cateva ori, in cele din urma autoarea fiind instiintata ca volumul nu va mai aparea la Random House si ca editura ii va restitui drepturile de autor.

Editorii au cerut sfatul unei profesoare de istorie islamica de la Universitatea din Texas, ulterior hotarand sa rezilieze contractul cu Sherry Jones. Cartea refuzata in Statele Unite va fi insa publicata in Europa, autoarea confimand discutiile purtate cu edituri din Spania, unde romanul va aparea la inceputul anului viitor, dar si din Italia si Ungaria, printre alte tari. Editurile europene s-au grabit sa achizitioneze drepturile cu multe luni in urma, datorita campaniei de promovare sustinuta de Random House, insa dupa anularea publicarii in Statele Unite, au anuntat ca nu se vor da inapoi si vor traduce cartea. “Imi vin oferte din toate colturile lumii. Exista si cateva edituri americane care s-au aratat interesate sa-mi publice romanul. In fond, sunt sigura ca aceasta carte va aparea si in tara mea”, declara Sherry Jones.

Au aparut deja si primele semne de solidaritate. Salman Rushdie, ale carui “Versete satanice” i-au adus o fatwa din partea ayatollahului Khomeini, a trimis joi un mail agentiei Associated Press, in care afirma: “M-am simtit foarte dezgustat sa aflu ca editura mea, Random House, a anulat publicarea cartii unui alt autor, din cate se pare de frica unor represalii islamice”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.