Social 13 August 2008 15:03
V-ati intrebat vreodata de ce barbatii castiga mai mult decat femeile? Spre exemplu, In Marea Britanie, acest lucru este pus pe seama discriminarii, femeile fiind astfel remunerate defavorabil.
Aici, diferenta dintre salariul barbatilor si cel al femeilor este de doua treimi, iar acest fapt nu se bazeaza, cum multi ar crede, pe lipsa competentei si a productivitatii in randul „sexului frumos”, arata un studiu emis de Guvernul britanic, preluat de The Guardian.

La peste 30 de ani de la aprobarea legii "Equal Pay Act" , prin care s-a interzis orice fel de diferentiere in ceea ce priveste plata si conditiile de munca oferite barbatilor si femeilor, un raport al Biroului National de Statistica din Marea Britanie releva ca prejudecatile fata de femei duc la salarii mai scazute, chiar daca detin aceleasi functii.

Andrew Barnard, autorul raportului, a declarat in urma cercetarilor cu privire la castigurile britanicilor, ca „decalajul de aproape doua treimi dintre femei si barbati” se produce in baza motivelor <neobservate>, precum discriminarea”.

Alte influente in acest sens pot fi principii bazate pe educatie sau motivatie personala. Tot in urma studiului, s-a aflat ca aceasta discrepanta a scazut insa intre 1998 si 2006, de la 19% pana la 16%, ca urmare a diminuarii „senzatiei” de discriminare in industria muncii. Chiar si asa, fenomenul continua sa fie prezent, mai ales in afara Londrei. In partea de sud-est, de exemplu, barbatii castiga cu 4% mai putin decat in Londra, pe cand femeile, cu 7% mai putin.

O si mai mare diferenta este intre recompensele acordate barbatilor si femeilor care lucreaza in industria manufacturiera. „Acest lucru ar putea fi rezultatul ocuparii de catre femei a unor pozitii mai joase in aceasta industrie, dar poate fi si cauza prezentei discriminarii”, potrivit studiului.

Barbatii sunt privilegiati si in domenii precum finante, minerit, energie dar si agricultura. Singurul loc in care femeile conduc la capitolul salarii este sectorul public.

Nici in Romania situatia nu este mai roz: in comparatie cu barbatii, femeile sint promovate mai putin pe pozitii de conducere, iar cele care reusesc totusi sa ocupe functii de decizie lucreaza preponderent in publicitate, PR, marketing, resurse umane si design. Chiar si asa, ele cistiga mai putin de 85% din veniturile barbatilor care au functii de conducere.

Potrivit datelor Eurostat, doar jumatate dintre romancele cu virste intre 15 si 64 de ani au un loc de munca, spre deosebire de barbati, unde se inregistreaza un procent de aproape 65%.

In urma unei analize socio-economice realizate de Agentia Nationala pentru Egalitatea Sanselor se arata ca romancele angajate cu norma intreaga au un venit lunar cuprins intre 500 si 1.000 de lei, dar 80% dintre ele se ocupa si de activitati casnice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.