Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din Parchetul General a dispus inceperea urmaririi penale pentru un grup de 24 de persoane acuzate de inselaciune informatica si operatiuni frauduloase prin instrumente de plata electronica. Este primul dosar de anvergura cu infractiuni informatice instrumentat de DIICOT.
Procurorii au luat mai multe masuri in acest dosar, instrumentat intr-un timp record (trei saptamani).

Dupa retinere, 11 inculpati au fost prezentati instantei care - in baza unui probatoriu complex - a dispus eliberarea mandatelor de arestare preventiva pentru noua persoane acuzate. Pentru alti 17 inculpati din acest grup de crima organizata constituit in Romania a fost impusa interdictia de a nu parasi Romania pentru o perioada de 30 zile.Procurorii DIICOT au intampinat mari dificultati in depistarea capilor acestei stufoase retele de crima organizata specializata in fraude electronice operate, prin intermediul internetului, in spatii din state precum SUA sau Marea Britanie.

Capii retelei s-au dovedit a fi Bogdan Raduca (ofiter SRI) si Marius Stoicanescu (ofiter superior din cadrul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti). Calitatile speciale ale sereistului si politistului explica secretomania impusa de procurori asupra instrumentarii acestui dosar penal. Numele celorlalti
noua inculpati retinuti sunt: Gabriel Popescu, Marian Lepadatu, Aurelian Ghitan, Ion Catalin, Tudor Cristian Ene, Stefan Stefan, Cosmin Moise si Constantin Bratescu.

DIICOT, in colaborare cu organe judiciare din SUA, Marea Britanie si din alte state UE, urmeaza sa stabileasca numarul exact al cetatenilor straini prejudiciati (furati de bani si de bunuri).
Primele actiuni DIICOT in aceasta cauza s-au inregistrat la 14 a.c., cand s-au efectuat mai multe descinderi la unele locatii infractionale unde operau informatic inculpatii (Ramnicu Valcea, Bucuresti etc.). DIICOT si-a extins cercetarile intrucat exista indicii ca aceasta grupare de crima organizata a nascut "puisori" in mai multe orase din tara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.