Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, ca, in perspectiva plecarii la Beijing, a avut o discutie cu liderul Senatului, Nicolae Vacaroiu, in care l-a rugat "sa vegheze functia prezidentiala". "Nu s-a facut transferul (n.r. - de atributii)", a afirmat Traian Basescu. Seful statului a precizat ca a stabilit "un mod de comunicare eficient" cu presedintele Senatului, insa "daca nu poate fi gasit", Nicolae Vacaroiu "sa stie" ca este autorizat sa ia decizii in numele sau. "Dar este putin probabil sa nu pot fi gasit", a completat presedintele Basescu.

Potrivit Constitutiei, interimatul prezidential se asigura, in ordine, de catre presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu va participa, in perioada 7-9 august, la deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Beijing, ocazie cu care va avea convorbiri cu presedintele chinez Hu Jintao si cu presedintele Federatiei Nationale a Intreprinzatorilor, Wang Zhongyu.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului va participa la ceremonia oficiala de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe Stadionul National din Beijing si va asista, pe durata vizitei, si la cateva evenimente sportive la care participa echipe reprezentative ale tarii noastre sau membri ai lotului olimpic roman.

De asemenea, presedintele Traian Basescu se va intalni si cu omologul sau chinez, Hu Jintao si va avea o serie de convorbiri si cu presedintele Federatiei Nationale a Intreprinzatorilor, Wang Zhongyu.