Gheorghe Flutur intentioneaza sa ceara convocarea comitetului de urgenta al euroregiunii Prutul de Sus, sa solicite CE fonduri pentru infrastructura si va propune autoritilor ucrainene un sistem comun de alerta, potrivit NewsIn.
Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur se va intalni in cursul acestei zile, la punctul de frontiera Siret, cu guvernatorul regiunii Cernauti, ucraineanul Vladimir Kulis, prilej cu care ii va propune acestuia sa ceara impreuna convocarea de urgenta a euroregiunii Prutului de Sus si sa solicite Comisiei Europene fonduri pentru refacerea infrastructurii pe programul operational transfrontalier, ce va fi functional din toamna.

O alta propunere pe care o va inainta Flutur omologului sau este instituirea unui sistem de alerta rapida intre autoritatile locale din Romania si Ucraina pentru a avea o comunicare mai eficienta. Seful CJ Suceava a precizat ca, in ciuda criticilor unor oficiali, in judetul sau el nu a avut probleme de comunicare cu autoritatile din tara vecina.

Hidrologii au anuntat luni seara prelungirea codului rosu pana marti la ora 16.00 pentru cursul mijlociu al raului Siret si pentru Prut, sectorul amonte. Totodata s-a retras codul rosu si se instituie cod portocaliu pe cursul superior al Siretului.

In Suceava au fost afectate masiv localitati precum Fradautii Noi, Straja, Putna, Calanesti, Vicovul de Sus,Vicovul de Jos, Horodnicul de Sus, Tibeni, Dornesti. In acest moment, echipe ale Administratiei Nationale "Apele Romane" au diverse interventii in Suceava pentru consolidari ale digurilor din mai multe localitati.

Evaluarea pagubelor produse de inundatii si stabilirea planurilor de reconstructie in zonele afectate vor fi realizate de cinci comitete de coordonare, conduse de cate un secretar de stat, comitetele fiind constutuite printr-o decizie semnata marti de premierul Tariceanu, anunta Guvernul.

Cele cinci comitete de coordonare vor fi conduse de Horia Irimia, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii (pentru judetul Maramures), de Septimiu Buzasu, secretar de stat la Ministerul Transporturilor (pentru judetul Suceava) si de Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului (judetul Iasi). Darius Mesca, secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor, va conduce comitetul pentru judetul Botosani, iar Gheorghe Albu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, comitetul pentru judetul Neamt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.