Formatiunile de buzunar insista sa ramana pe piata, desi de ani de zile obtin voturi mai putine decat numarul de membri. Institutul pentru Politici Publice a solicitat Ministerului Public dizolvarea a 14 din cele 31 de partide inregistrate.

In acest moment, 14 partide din cele 31 inregistrate la tribunal sunt in afara legii, ele trebuind dizolvate.
Astfel, aproape jumatate din formatiunile politice romanesti ar trebui sterse din registrul partidelor politice pentru ca nu au indeplinit conditia numarului minim de voturi in doua scrutinuri succesive.
Potrivit articolului 48 din Legea partidelor politice, neindeplinirea obiectivelor stabilite pentru un partid politic duce la incetarea existentei partidului, respectiv la dizolvarea sa pe cale judecatoreasca.

Baremul pe care un partid trebuie sa-l indeplineasca este un scor de minimum 50.000 de voturi la nivel national pentru candidaturile depuse la alegerile generale sau locale. Barem ce a parut de netrecut in anul electoral 2004 pentru 14 partide. Unele dintre acestea au obtinut scoruri insignifiante, mult chiar si sub numarul de membri pe care trebuie sa-l aiba un partid politic.

Potrivit unei statistici intocmite de Institutul de Politici Publice, Partidul Mileniului III a obtinut la localele din iunie 687 de voturi pentru Consiliile Judetene si 848 de sufragii pentru Consiliile Locale. In iarna a obtinut un scor mai bun, 15.000 de voturi pentru Camera Deputatilor si 21.000 de voturi pentru Senat, mult insa sub baremul necesar.

In situatii asemanatoare se mai afla formatiuni precum Partidul Social-Democrat "Constantin Titel Petrescu", Forta Dreptatii, Partidul "Renasterea Romaniei" sau Partidul "Pentru Patrie", care, desi are sediul pe Strada Veseliei, nu a avut prea multe motive de bucurie la alegerile de anul trecut.
Aceste scoruri au fost si motivul pentru care IPP a solicitat Ministerului Public, acum o luna, sa initieze la tribunal dizolvarea celor 14 partide, cerere nerezolvata inca.

Vise politice sau asteptarea unui "investitor"

In ceea ce priveste motivele pentru care aceste partide "de buzunar" se agata de scena politica, acestea sunt extrem de variate. Unii doresc sa profite de avantaje materiale, cum ar fi scutirea de impozit pe sedii, unii au vise de marire politica, iar altii pur si simplu asteapta un "investitor" care sa ridice partidul.
"Exista o piata, unii cauta un investitor care sa revitalizeze financiar partidul, unii o vad ca pe o afacere in care sa gaseasca un fraier care sa bage bani", spune Adrian Moraru, director de programe in cadrul IPP.

Un exemplu in acest sens este Partidul Noua Generatie, pe care Becali, insa, nu s-a multumit doar sa-l sponsorizeze, ci l-a acaparat pana a ajuns sa se identifice cu el."Pe de alta parte, declara Moraru, sunt unii pentru care e placerea lor, problema e daca o fac la un nivel acceptabil sau nu. Cetatenii sunt cei care le bat obrazul, prin vot".

Listele de semnaturi sunt "esenta raului"

O alta problema este ca, si daca sunt dizolvate de tribunal, partidele se pot reinfiinta foarte usor, in special datorita faptului ca listele de semnaturi nu sunt verificate. "Esenta raului este in momentul in care sunt inregistrate. Stim foarte bine ca se copiaza liste vechi, spune Moraru". El a oferit in acest sens chiar exemplul Biroului Electoral Central, care a inregistrat candidaturile la Presedintie "fara a se obosi sa numere semnaturile".

Argumentul adus atunci a fost ca, este foarte dificil de numarat si verificat un numar atat de mare de semnaturi. BEC nu a reactionat insa nici la sesizari privind liste ce pareau scrise de aceeasi mana sau completate altfel decat cere legea.Exista insa si o alternativa la listele de semnaturi ca metoda de limitare a "neavenitilor in politica", a declarat reprezentantul IPP.

Acesta este sistemul garantiei, unul utilizat in Marea Britanie si in unele tari asiatice. Potrivit acestui sistem, a aratat Moraru, un candidat depune o suma de bani ca garantie, suma pe care si-o recupereaza integral, partial sau deloc, in functie de rezultatul obtinut. Se poate spune ca acest sistem limiteaza dreptul constitutional de a fi ales, insa, a argumentat Moraru, daca cineva este convins ca va obtine un scor bun, poate, pentru a face rost de bani, chiar sa se imprumute la banca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.