Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la sediul PD-L Dolj din Craiova, ca reprezentantii PNL si PSD si-au batut joc de legea votului uninominal si nu au tinut cont de ce doresc cu adevarat cetatenii, transmite corespondentul NewsIn.

„Dupa parerea mea, ce se va intampla la urmatoarele alegeri parlamentare, ca vor fi in noiembrie sau in martie, va fi aproape un simulacru de alegeri uninominale. Acesti indivizi de la PSD si de la PNL si-au batut joc complet de dorinta romanilor de a vota reprezentantii lor direct in Parlamentul Romaniei. In primul rand, prin felul in care au construit legea, care, daca intrati in detaliu, o sa vedeti ca una votezi si altcineva se va duce in Parlament, si in al doilea rand prin aceasta decupare a colegiilor. Este o incercare ridicola de a-si crea colegii pe baza primarilor. Ei nu se gandesc la ce vor vota cetatenii, ei se gandesc la ce vor face primarii pentru ei. Pentru ei n-are nicio legatura dorinta cetateanului cu alegerile. Nu-i intereseaza. Incearca sa-si croiasca colegii in care sa fie mai multi primari de la un partid ca primarii aia vor face nu stiu ce. Va spun eu ce fac. Daca este in noiembrie pun muraturi sau beau vinul“, a declarat Marinescu.

Acesta a spus ca cel mai mult il intriga atitudinea reprezentantilor celor doua partide, PSD si PNL, referitor la trasarea colegiilor, care nu au la baza nevoile specifice ale zonelor, ci doar culoare politica a primarilor din localitatile care compun colegiile. „Ati vazut ce frumos este colegiul acela care pleaca de la Segarcea si ajunge pana jos la Rast? O ia pe Jiu si se intoarce pe Dunare. N-are nicio legatura cu nevoile in comun alea oamenilor. Bulzestiul este alipit de Craiova. Bulzesti, Murgasi, Mischii Goesti si Breasta sunt lipite de Craiova. De ce? Pentru ca sunt primari PD-L? Probabil ca se asteapta sa piarda oricum la Craiova. In conditiile in care Craiova are oricum cu peste 5.000 de oameni pe fiecare colegiu mai mult decat norma. Norma este 70.000. Aici deja sunt deja 75.000“, a adaugat europarlamentarul doljean.

Jean Marinescu a amintit faptul ca, pentru a-si putea trasa colegiile asa cum doresc, liberalii si social-democratii au schimbat legea votului uninominal, trecand in continut „de regula“, care, de fapt, inseamna „niciodata“. „Au spus ca, de regula, colegiile trebuie sa aiba atata numar de oameni. Dar de fapt acel «de regula» se transforma in «niciodata». Nu se poate ca intr-o parte sa ai 30.000 de voturi si in alta parte doar 10.000. Este absolut incorect“, a spus democrat-liberalul.

Acesta i-a atentionat si pe cei care se lupta pentru a candida intr-un colegiu uninominal cu un numar mic de oameni ca totul se poate intoarce impotriva lor. „Vreau sa le atrag atentia celor care-si croiesc colegii din astea mici. Cat mai mici. Si sa incerce sa ia cu 50% dintr-un foc. Vreau sa le atrag atentia ca daca au 49,99% distributia se face in functie de raportul intre numarul de voturi pe care le-a luat si norma de voturi pentru un deputat in judetul respectiv. Si asta inseamna ca daca tu esti intr-un colegiu foarte mic, acest raport va fi la tine foarte mic pentru ca in alta parte, unde sunt 70.000, vor fi multe voturi. Este natural. Si s-ar putea sa stai si sa te uiti. Si sa nu intri. Si sa intre altii. Pentru ca asa cum este croita legea, poti sa ajungi deputat de pe locul trei. Deci s-ar putea intampla ca cineva sa castige judetul, ca asa a vrut cetateanul, dar sa nu ajunga in Parlament. Ajunge cel care este pe locul II sau locul III. Pentru ca daca pana ajunge la el, la procentul obtinut de el, partidul din care face parte si-a luat deja numarul de deputati sau de senatori, gata... intra cel de pe locul II sau de pe locul III“, a avertizat Marinescu.

Europarlamentarul a precizat ca PD-L a sustinut formula de uninominal propusa de Traian Basescu, care era singura prin care se respecta votul cetatenilor. „Cred ca am fost singurii care am sustinut formula propusa de presedintele Traian Basescu. Care era foarte simpla. Intra ce vota omul. Primii doi intrau in turul II si cine iesea intra in Parlament. Dupa acea a fost insa o problema. Trebuia sa se voteze o formula de vot uninominal. Ca altfel toata lumea spune: «nu vreti vot uninominal». Asa este obiceiul. Si-atunci s-a votat actuala lege. Nu puteam sa n-o votam. Dar asta nu ma impiedica sa spun ca nu este buna actuala formula“, a conchis Marian Jean Marinescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.