Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat implementarea in universitatile romanesti a sistemului Bologna, pe care o considera "o spoiala" si un regres al invatamantului superior.

"Trei ani durau institutele pedagogice pe vremea mea. Nu se face invatamant superior in trei ani, iar asta o dovedeste experienta trecuta. Sa ne amintim de situatia Academiei de Studii Superioare, atunci cand a fost transformata in institut", a declarat Ion Iliescu, in cadrul unei discutii cu studentii, organizata la sfarsitul saptamanii trecute in Capitala, de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania.

Iliescu si-a argumentat critica impotriva sistemului Bologna prin faptul ca acesta este dezaprobat si de alte voci europene, dar si prin traditia universitatilor romanesti, care ar trebui pastrata. "Nu e bine sa ne tot subordonam unor forme si sisteme, avem si noi traditia noastra", a adaugat presedintele de onoare al PSD.

Procesul Bologna, care a adus si sistemul cu acelasi nume, a inceput in 1999, cu scopul de a a realiza, pana in anul 2010, un Spatiu European al Invatamantului Superior. Pentru aceasta, Conventia de la Bologna prevede cateva reglementari care sa duca, in final, la cresterea mobilitatii studentilor europeni, odata cu cresterea calitatii educatiei acestora.

Conventia de la Bologna prevede adoptarea unui sistem de diplome usor de citit si comparat, insotite de traduceri in engleza ale acesora, oferite gratuit de universitati, precum si promovarea educatiei pe tot parcursul vietii si a colaborarii intre universitatile europene.

Reforma cel mai frecvent asociata cu Procesul Bologna este trecerea la un sistem bazat pe doua cicluri de studii. Primul dintre aceste cicluri este reprezentat de studiile de licenta, cu durata de trei ani, fata de patru, cum era inainte, iar celalalt - masteratul, adica studiile de specializare, cu durata de un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.