In dosarul trimis Tribunalului Bucuresti, Colegiul sustine ca episcopul Dunarii de Jos avea trei nume conspirative sub care a fost “util” Securitatii timp de zece ani si ca, in schimbul informatiilor culese, ar fi primit bani.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sustine ca episcopul Dunarii de Jos, Casian, a fost "util" Securitatii timp de 10 ani si cere Tribunalului Bucuresti sa constate existenta calitatii de colaborator a lui Casian Craciun, instanta fixand pe 22 septembrie primul termen de judecata, informeaza NewsIn.

Casian Craciun "a fost recrutat ca informator ca urmare a propunerii Departamentului Cultelor ca acesta sa fie trimis la studii in strainatate, fiind folosit pentru incadrarea informativa a diverselor medii din cadrul emigratiei romanesti", se arata in nota de constatare emisa de Directia Investigatii a CNSAS.

De asemenea, CNSAS arata, in actiunea depusa la Tribunalul Bucuresti, citand din dosare ale Serviciului de Informatii Externe (SIE), ca episcopul a preluat urmatoarele nume conspirative de colaborare: "Crin" (1981-1985), "Casius" (1985-1991), "Casio" (1988), cu precizarea ca "domnul Craciun a dorit pastrarea conspirativitatii asupra legaturii sale cu organele noastre (n.r.- organele SIE)".

Colegiul precizeaza ca episcopul a fost "util" Securitatii timp de zece ani, in perioada 1981-1991. Rezultatele colaborarii lui Casian Craciun cu Securitatea au fost apreciate, mai sustin reprezentantii CNSAS, precizand ca episcopul a fost recompensat cu diferite sume de bani. "Sursa a manifestat interes in realizarea sarcinilor incredintate, creandu-si importante relatii in mediul autohton si al emigratiei romane din Franta si R.F. Germania".

Desi nu s-au identificat documente care sa arate faptul ca episcopul a transmis informatii catre securitate, din continutul rapoartelor intocmite de catre ofiterii de legatura reiese ca ar fi desfasurat activitate in acest sens, sustin reprezentantii CNSAS. Pentru exemplificare, CNSAS precizeaza ca episcopul "a furnizat unele date cu privire la vizitatorii straini din cadrul Episcopiei, despre cadrele bisericesti propuse sa se deplaseze in exterior, relatiile acestora in strainatate".

De asemenea, Casian Craciun ar fi fost instruit de catre ofiterii de securitate, potrivit CNSAS, pentru a obtine informatii despre "Asociatia fostilor detinuti politici", despre pozitia si cercurile emigratiei referitoare la REX (Regele Mihai I), despre "asa-zisa Uniune a romanilor liberi". CNSAS mai sustine ca episcopul trebuia sa afle informatii despre colaboratorii externi ai postului de radio "Europa Libera" si despre lectorii romani aflati in Franta, care au refuzat sa se intoarca in tara.

(...)

BOR: CNSAS nu mai are credibilitate

Replica Patriarhiei nu a intarziat sa apara. Conducerea BOR sustine prin vocea purtatorului de cuvant, parintele Constantin Stoica, ca demersul CNSAS nu are credibilitate. “Noi constatam doar faptul ca daca in urma cu 7 luni (in 22 noiembrie 2007 - n.r) CNSAS a dat verdict de necolaborare, acum incearca sa schimbe acest verdict. Au fost membri din CNSAS care n-au dorit ca Episcopul Casian Craciun sa fie un posibil candidat la functia de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, pentru ca la doua zile dupa ce aceasta pozitie a devenit vacanta a aparut aceasta informatie in presa, ca CNSAS a votat sa trimita dosarul in instanta.

Se poate stabili adevarul prin vot? E o intrebare retorica. Pentru noi, CNSAS nu mai are credibilitate. In aceasta maniera, verdictele CNSAS nu mai au nici o valoare pentru Patriarhia Romana”, a declarat, pentru NewsIn, parintele Stoica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.