Presedintele Traian Basescu acuza din nou Parlamentul ca a facut o lege pentru o anumita clientela, motiv pentru care a trimis spre reexaminare noua lege a caselor nationalizate. Seful statului cere partidelor sa nu fie partase la o noua nationalizare.

"Legea este neconstitutionala, pentru ca restrictioneaza retrocedarea terenurilor care au fost confiscate odata cu imobilele, si care terenuri se afla acum in proprietatea statului”, spune Traian Basescu intr-un comunicat preluat de BBC.

Acesta a mai declarat ca legea nu corespunde exigentelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului si ca ea nu prezinta solutii pentru situatii tranzitorii.

Mai concret, Traian Basescu a aratat ca “daca este un fost proprietar cu hotarare judecatoreasca definitiva pentru restituire, dar nu s-a facut punerea in posesie, nu exista in lege o solutie: daca se tine cont de hotararea instantei sau de faptul ca nu s-a facut punerea in posesie si atunci legea insasi anuleaza o hotarare judecatoreasca”. Parerea sefului statului a fost ca “legea este o ocazie de obtinere de venituri necuvenite, pentru cei care au dobandit prin cumparare imobile pe Legea 112, iar actele de proprietate au fost desfiintate prin hotarari judecatoresti, legea stabileste nici mai mult, nici mai putin ca vor fi despagubiti de stat la pretul pietei, in conditiile in care vanzarea catre chiriasi s-a facut la pretul de contabilitate, in baza Legii 112”.

Traian Basescu s-a declarat convins ca “trebuie sa definitivam cat mai reprede procesul de restituire a proprietatilor, dar asta nu ne indreptateste sa punem capat acestui proces prin acte abuzive, contrare Constitutiei”. Presedintele a accentuat ca, “sub acoperisul ingrijorarii pentru chiriasi, se incearca servirea unei clientele politice care a dobandit proprietati pe Legea 10 si 112”.

Seful statului a incercat, mai apoi, sa previna un atac din partea mass-media: “Chiar daca oricare dintre dumneavoastra ati putea spune ca si eu am cumparat un apartament pe Legea 10, asta nu ma motiveaza sa nu intorc la Parlament aceasta lege, asa cum am trimis Codul penal, atunci cand propunea sa promulg o lege prin care, daca in sase luni nu se termina investigatiile, sa nu mai aiba dreptul procurorul sa investigheze”.

Pe de alta parte Vestea ca legea va fi intoarsa in Parlament pentru reexaminare a fost intampinata cu entuziasm de fostii proprietari, care spun ca astfel s-a facut dreptate.

Reactia politicienilor

Decizia presedintelui de a trimite pentru reexaminare legea retrocedarii imobilelor nu a ramas fara ecou pe scena politica. Liberalii au fost singurii care au fost de acord cu presedintele, spunand ca retrocedarile trebuie sa continue. "Obictiunile pe care le-a ridicat seful statului sunt, in principiu, intemeiate. Noi nu vom face decit sa respectam votul pe care l-am dat acum o luna si jumatate in senat”, a declarat senatorul PNL, Puiu Hasotti.

PSD isi va mentine pozitia in ceea ce priveste propunerea legislativa care ii vizeaza pe cei care ar trebui sa fie evacuati din casele nationalizate, dupa cum a anuntat vicesedintele PSD Victor Ponta. "Imi pare rau ca presedintele nu se gandeste decat la cei care au castigat din afaceri si nu se gandeste si la cei care au o mare problema si se trezesc cu lucrurile in strada. Sa fie convins ca noi o vom vota la fel in Parlament si va fi obligat sa o promulge”, a spus deputatul social-democrat.

La randul sau, vicepresedintele PRM Lucian Bolcas s-a declarat revoltat de modul in care s-au facut retrocedarile si a afirmat ca legea retrimisa Parlamentului incerca sa repare un rau. Potrivit lui Bolcas, pe acest act normativ mai pot exista discutii si pot exista si variante juridice mai bune "in sensul repararii raului facut celor care au investit pentru a avea un acoperis deasupra capului”. "Vom analiza si, daca presedintele are dreptate, in mod evident, o vom modifica.

Daca nu e sustenabila varianta propusa de Basescu, ori vom gasi o alta solutie, daca totusi problema de fond e intr-adevar existenta, ori va ramane legea asa. Cel putin noi asa vom vota”, a spus si liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, informeaza Jurnalul National.

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a aratat de acord cu decizia sefului statului de a trimite legea retrocedarilor inapoi la Parlament, motivand ca "e o lege care loveste in proprietari" si precizand ca a cerut respingerea actului normativ adoptat si de o parte din liberali, informeaza Cotidianul.

"Foarte bine ca o trimite inapoi. Sunt de acord cu decizia presedintelui. De altfel si eu am solicitat public in momentul adoptarii legii ca ea sa fie trimisa la reexaminare. Stiu ca si Guvernul prin Autoritatea de Restuire a Proprietatilor a cerut in scris acest lucru presedintelui. Nu este o lege corecta pentru ca, pe de o parte, dincolo de chestiunile tehnice pe care presedintele le-a invocat in ceea ce priveste cuantumul sumelor de despagubiri, e o lege care loveste in proprietari, care, de fapt, au fost jefuiti de proprietatile lor", a declarat vineri, la Realitatea Tv, Bogdan Olteanu.

Scrisoarea lui Voiculescu

Potrivit Ziua, liderul PC Dan Voiculescu i-a cerut cu insistenta presedintelui Traian Basescu sa promulge aceasta lege. "Va solicit sa promulgati de urgenta Legea pentru modificarea si completarea Legii 10/2001 (...) Stiti la fel de bine ca si mine ca retrocedarea fostelor imobile nationalizate este una dintre problemele majore cu care se confrunta multi cetateni care, dupa o viata de munca, au fost obligati sa-si paraseasca casele. Sunt sigur ca va sunt cunoscute cazurile disperate in care oamenii si-au pus capat vietii pentru a nu fi nevoiti sa treaca prin umilinta de a ramane pe drumuri. Aceasta lege pune punct unor astfel de situatii", sustinea Voiculescu intr-o scrisoare adresata sefului statului in 10 iulie. Liderul PC preciza ca legea nu exclude si nu marginalizeaza proprietarii, carora li se ofera despagubirea financiara pentru imobilele care le-au apartinut si care au fost confiscate de statul roman. "Se recunoaste dreptul lor de proprietate, statul fiind obligat la o interventie eficienta pentru despagubirea acestor oameni", mai spunea Voiculescu.

Totusi, parlamentarii ar putea retrimte din nou legea spre promulgare sefului statului daca vor reusi sa gaseasca o formula care sa rezolve problemele invocate.

Caz in care presedintele nu va putea sa o retrimita inca o data in Parlament invocand aceleasi motive.
Presedinta Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, Maria Teodoru, spune insa ca legea, daca va fi promulgata intr-o forma similara in cele din urma, va fi contestata la instantele europene.
“Eu sper ca nu se va intampla, pentru ca aberatia este atat de mare si este o rusine atat de mare cu aceasta lege, incat sper ca isi vor da seama ca nu se poate exagera cu absurditatile”.

“Sigur, noi am fi atacat-o in continuare la Curtea Constitutionala, si la Strasbourg procesele le-am fi castigat in continuare”, spune la BBC Maria Teodoru.

Noul act normativ prevede ca imobilele vandute in baza legii 112 nu se mai restituie, iar proprietarii vor putea primi doar despagubiri in natura, la pretul pietei.

Legea mai prevede ca acele contracte de vanzare - cumparare incheiate in baza legii 112 cu buna credinta, constituie titluri de proprietate.

Proiectul de lege a fost initiat de parlamentarii Partidului Conservator si sustinut de PSD, PRM si PD-L.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.