Decuparea colegiilor electorale din Harghita si Covasna pe criterii etnice ar fi singura sansa a romanilor din Secuime sa fie reprezentati in Parlament. Partidele sunt insa divizate.

Planurile de autonomie din secuime sunt cu un pas mai aproape de a fi realizate, datorita noului sistem de vot uninominal. Romanii din secuime au toate sansele sa ramana fara reprezentanti in Parlamentul national daca negocierile dintre partidele romanesti si UDMR nu se vor solda cu cate un colegiu uninominal in care romanii din judetele Harghita si Covasna sa fie majoritari. Puterea sta in pixul Comisiei de Cod electoral care va decide cel mai probabil astazi decuparea acestor colegii.

Totusi, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, nu le da romanilor prea mari sanse la alegerile din toamna. „Sunt foarte mici posibilitatile (n.red.- ca romanii sa castige un mandat de deputat). Noi am desenat hartile, eu am facut-o pe cea pentru Harghita si Marton Arpád pe cea pentru Covasna. Lucruri spectaculoase nu prea mai pot sa apara.

In Covasna ar fi ceva sanse in zona de nord, dar n-ar putea sa iasa decat din cos, la redistribuire, si depinde foarte mult de cum vor vota maghiarii. In Harghita, romanii ar avea ceva sanse, foarte mici, in zona Miercurea-Ciuc, Tusnad sau la Toplita, unde este primar PNL, si la Izvorul Muresului, unde este primar PSD. Dar depinde de cum se vor intelege partidele. PSD ne-a facut o propunere sa facem un colegiu special pentru actualul deputat Mircea Dusa, dar noi le-am explicat ca nu se poate pentru ca nu putem sa trasam colegii pe criterii etnice“, a declarat Hunor pentru Cotidianul.

Nici pesedistul Dusa, singurul parlamentar roman ales in circumscriptia Harghita in acest mandat, nu-si pune prea mari sperante in sansele romanilor la alegerile din toamna: „Noi dorim sa delimitam un colegiu format din zece localitati in jurul orasului Toplita, unde sunt 60% romani - 40% maghiari si UDMR vrea sa ne amestece in asa fel incat sa nu fim majoritari in nici un colegiu. Daca se face colegiul asta, ar fi o sansa sa iasa un deputat roman, daca nu, nu mai avem nici una, nici macar la redistribuiri, unde tot UDMR va lua.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.