O noua runda a jocului "Decupezi si castigi!" se desfasoara astazi in Comisia de cod electoral si ea ar trebui sa fie si ultima daca "alesii" nu doresc sa lase la latitudinea Guvernului impartirea in colegii uninominale.

Numele lansate drept posibile candidaturi contureaza, pe de alta parte, concluzia ca puterea financiara si notorietatea sunt principalele indicii dupa care se ghideaza liderii politici, lucru intarit si de absenta unor criterii ferme pentru desemnarea candidatilor.

Cei 17 senatori si deputati din Comisia de cod electoral se strang astazi in incercarea de a delimita colegiile uninominale din cele 33 de circumscriptii ramase inca neimpartite dupa luni bune de tergiversare. Saptamana trecuta "alesii" au reusit sa creioneze colegiile din doar zece judete – Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Giurgiu, Gorj, Iasi, Ilfov, Olt, Teleorman si Tulcea –, in conditiile in care pentru celelalte circumscriptii nu au ajuns la comisie propunerile tuturor grupurilor parlamentare, iar acuzatiile de intelegeri reciproc avantajoase intre PNL si PSD au incins spiritele. Nici sedinta de astazi nu va fi lipsita de discutii, dat fiind ca acuzele de blat au razbatut din aproape toate judetele.

La Arad, de pilda, fostul vicepremier democrat-liberal Gheorghe Seculici a vorbit despre "manevrele josnice" ale liberalilor si social-democratilor din judet. Deputatii Mihaita Calimente (PNL) si Gheorghe Chiper (PSD) s-au aparat spunand ca ar fi tinut cont, in momentul delimitarii, de criterii geografice si matematice. De fapt, principalul criteriu a fost, la fel ca in majoritatea judetelor, cel politic: cine si unde este cel mai bine reprezentat in administratia locala pentru a putea influenta cat mai mult decizia alegatorilor in campania electorala.

Dezbateri aprinse suscita impartirea si in celelalte judete, mai ales ca multi politicieni din randul "greilor" partidelor si-au anuntat intentia de a candida in respectivele circumscriptii. Unii au anuntat deja si in ce colegiu se vor inscrie, chiar daca delimitarea nu a fost incheiata! Prin urmare, acum se face totul pentru a imparti circumscriptiile astfel incat succesul sa fie garantat pentru respectivii candidati.

Ultimul nume sonor vehiculat pentru alegerile parlamentare este cel al fostului director al Serviciului de Informatii Externe Catalin Harnagea. Potrivit presedintelui filialei liberale, deputatul Emilian Francu, Harnagea ar putea intra in cursa electorala din partea PNL intr-un colegiu din Valcea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.