Nemultumiti de “decupajul” colegiilor uninominale, stabilite in Comisia parlamentara de Cod Electoral, democrat-liberalii lui Emil Boc au acuzat PNL si PSD de “blat politic”.
PD-L, prin intermediul singurului reprezentant care participa la Comisia Electorala, Valentin Iliescu, spune ca manevra politica dintre social-democrati si liberali este de natura sa favorizeze “mentinerea in viata a dinozaurilor politici” si ca exista riscul ca uninominalul sa se dispute intre “baietii destepti si fraierii de umplutura”. In replica, pesedistul Florin Iordache acuza PD-L ca vine cu propuneri care contravin legii si nu respecta nici principiile de vecinatate si nici criteriul numarului de locuitori impus de lege pentru trasarea unui colegiu.

Comisia de Cod Electoral a reusit sa traseze doar in zece judete colegiile pentru votul uninominal, restul urmand sa fie finalizate in sedintele de saptamana viitoare. Eventuala repetare a blocajului de zilele trecute de la Comisie va determina Guvernul sa intervina cu o hotarare pentru decuparea colegiilor, fara a mai fi necesara consultarea altor partide. Pana acum, au fost acceptate in Comisie sase propuneri de decupare a colegiilor uninominale venite din partea PSD si patru de la PNL. Pentru ca nu a reusit sa promoveze nici una dintre ideile de decupare, deputatul PD-L Valentin Iliescu si-a acuzat colegii din Comisie de la PNL, PSD si PC de “manevre josnice de cumetrie politica”, menite sa favorizeze mentinerea vechilor lideri politici, prin oferirea de candidaturi in fiefurile electorale ale propriilor partide. Iliescu apreciaza ca intelegerea oculta dintre PNL si PSD a compromis ideea de reformare a clasei politice, asa cum se intentiona initial prin introducerea votului uninominal. Potrivit PD-L, in SUA sau in Anglia, asemenea jocuri cu impartirea arbitrara a colegiilor ar fi fost considerate “frauda electorala”.

Dinozaurii trag lozul castigator

Deputatul Iliescu a mai aratat ca “blatul politic” a fost decis inca de la inceput de PSD si PNL, o data cu promovarea Legii votului uninominal in Parlament. “Prin decupajele facute, dinozaurii politici trebuie sa traga numai lozul castigator. Se acrediteaza doua categorii de candidati: cei supereligibili si iepurii perdanti, sau baietii destepti si fraierii de umplutura”. PD-L cere societatii civile sa intervina si sa-si spuna punctul de vedere fata de modalitatea de decupare a colegiilor uninominale, menite sa faca loc unei fraude electorale. Desi ar fi fost avantajati de votul uninominal in doua tururi de scrutin, democrat-liberalii anunta totusi ca nu vor impiedica sub nici o forma aplicarea votului uninominal incepand cu scrutinul din toamna, ci dimpotriva, vor respecta deciziile majoritatii parlamentare PSD-PNL. Iliescu a exemplificat cu colegiile uninominale din Giurgiu, Teleorman, Cluj, Bistrita si Iasi, unde decupajele ar fi fost facute urmarind interesul vadit al PSD si PNL. “Acest lucru denota vointa PNL si PSD de a ramane la guvernare cu orice pret”, a mai apreciat Iliescu. De altfel, el i-a acuzat pe colegii care au parasit luni sala de sedinte a Comisiei de Cod Electoral ca au dat dovada de “o atitudine de golani , de derbedei”, iar pe altii- precum conservatorul Vlad Hogea - i-a catalogat ca “figuranti”, pentru ca accepta fara comentarii orice propunere venita dinspre PNL sau PSD.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.