Euforia victoriei si muschii aratati luni la partid si la intalnirea cu presa l-au costat scump pe Mircea Geoana. Dupa conferinta de presa de luni, in care Geoana a tras foc incrucisat si in Nastase, si in Iliescu, cei care l-au facut presedinte, adica Nastase si Mitrea, i-au tras un perdaf menit sa-i bage mintile in cap si sa-i arate lungul nasului. Mirciulica va trebui sa-si puna cenusa in cap in fata lui Iliescu si sa-si retraga afirmatiile facute in legatura cu inlocuirea acestuia din functia de lider al grupului PSD de la Senat.

"L-a luat gura pe dinainte. Nu trebuia sa spuna asa ceva pentru ca nu s-a discutat asa ceva la sedinta noastra. Functia de lider de grup nu este o functie executiva in partid si nu poate sa i-o retraga nimeni lui Ion Iliescu", ne-au declarat surse din conducerea PSD, explicand ca liderul grupului parlamentar a fost ales prin vot si nu poate fi revocat decat tot prin vot, ceea ce nu se poate intampla in cazul lui Iliescu, avand in vedere ca grupul de la Senat este format in cvasitotalitate din sustinatorii fideli ai fostului presedinte.

"Trebuie sa fie mai atent la ce vorbeste si mai echilibrat, pentru ca s-a pus atat pe el, cat si partidul intr-o situatie delicata", au mai spus sursele citate, referindu-se la nemultumirea generata la nivelul PSD de faptul ca iesirile arogante ale "prostanacului", reflectate de presa, au anulat practic efectul congresului, dand impresia ca in partid s-a declansat o mare incaierare.

Cu sapuneala incasata de la cei care au tinut sa-i reaminteasca de faptul ca le datoreaza in totalitate functia de presedinte al PSD, Mirciulica Geoana s-a infiintat ieri in vizita de curtoazie in "fieful" lui Nastase si Mitrea, la grupul de la Camera Deputatilor. Cu capul intre umeri, Geoana le-a tinut deputatilor PSD un discurs siropos despre pacea si prietenia care domnesc in sanul partidului si despre "tensiunile care se vor resorbi" sub magnifica sa conducere.

Acum, dupa congres, s-a trezit si Antonie Iorgovan sa-i ia apararea lui Ion Iliescu. Senatorul PSD a spus ieri ca Iliescu nu merita un astfel de tratament. Si ca Iliescu ar fi pierdut presedintia partidului pentru ca a acceptat prelungirea datei de organizare a congresului: "Eu l-am sfatuit anul trecut sa organizam alegerile in partid imediat dupa alegerile generale. Dar el a acceptat ca acest congres sa aiba loc mai tarziu, iar astfel s-a lasat loc la discutii si permutari".

Insa pana si Iorgovan recunoaste ca la decizia delegatilor au contribuit si "unele greseli personale" ale lui Iliescu. Inscriindu-se in corul laudatorilor, Iorgovan a precizat ca vede "un lucru pozitiv" in alegerea lui Mircea Geoana la sefia partidului: "Geoana a ajuns presedinte pe fondul schimbarii de mentalitate a membrilor partidului. Cat a fost Iliescu presedintele PSD partidul a fost conceput ca o formatiune construita pe ideea paternalista. Cand a fost presedinte Adrian Nastase s-a mers pe ideea autoritarista".

In privinta lui Nastase, Iorgovan nu se lasa: "Voi fi cu ochii pe comportamentul lui ca pe butelie. Acum nu am candidat la functia de presedinte executiv sa nu-i stric socotelile lui Sorin Oprescu, dar in 2007 voi fi un contracandidat pentru Nastase la aceasta functie".
Senatorul PSD Doru Ioan Taracila viseaza sa ramana general si spune ca vede "foarte bine" noua conducere a PSD: "Eu voi ramane in partid acelasi soldat, cu grad de general. Dar sper ca Ion Iliescu sa ramana lider al grupului PSD din Senat". Conform noului statut al PSD, liderii grupurilor parlamentare din cele doua Camere fac parte din Biroul Permanent National al partidului.

Ramane de vazut cum va reusi Mircea Geoana sa iasa din "dilema": daca isi umfla muschii, isi pune in cap partidul, daca nu face pe Marele Sef isi pune in cap nevasta...


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.