Politica 2 Iunie 2008 02:27
Dupa o luna de campanie, mai mult sau mai putin agresiva, romanii au fost chemati ieri sa-si aleaga primarii si liderii Consiliilor Judetene. Asa cum ne asteptam insa, evenimentul de ieri nu a fost lipsit de scandaluri, incidentele parand a fi rupte din scenetele lui Caragiale.

Acuzatii de incercare de fraudare a voturilor, stampile pierdute, lupte intre simpatizantii diferitelor formatiuni politice si acuzatii de comert cu voturi - acesta este tabloul unei Romanii electorale, o imagine cu mult indepartata de o tara europeana.

In localitatea aradeana Zarand, sistemul de vot a fost deosebit de inventiv. Ca sa nu se mai incurce nimeni cu fotografierea buletinelor de vot, cabina de votare a fost asezata chiar in dreptul geamului, pentru ca de afara sa se poata vedea totul. Potrivit unuia dintre candidatii la sefia Consiliului Judetean, electorii erau adusi cu microbuzul la sectia de votare, votau, aratau pe geam ce au votat si in strada isi primeau banii, sume in jur de 50 de lei, contravaloarea votului acordat. Cel care le dadea banii era un cunoscut localnic din anturajul primarului Florin Mot. Scandalul a fost atat de mare incat celelalte partide si-au trimis candidatii la Consiliul Judetean sa stea la Zarand de "paza". Dupa ce cabina de vot a fost intoarsa, peste 50% din electorii din Zarand si-au adus subit aminte ca nu stiu sa scrie si sa citeasca si au cerut insotitori in cabina de vot, dupa cum relateaza Romania Libera.

Mai multi abonati ai companiei Vodafone au primit, sambata seara, mai multe mesaje pe telefoanele mobile, prin care erau indemnati sa mearga la vot si sa-l voteze pe Neculai Ontanu la Sectorul 2 din Capitala, in Prahova fiind depusa o plangere penala din cauza unor asemenea mesaje.
"Dumneavoastra stiti cel mai bine cine e primarul bun in Sectorul 2! Veniti maine la vot ca sa continuam munca buna inceputa impreuna. Cu respect, Neculai Ontanu" este textul sms-ului trimis mai multor abonati ai Vodafone.

Acelasi caz a fost sesizat si in Prahova de Partidul National Democrat Crestin, care a formulat doua plangeri penale impotriva Partidului Democrat-Liberal si impotriva lui Mircea Cosma, candidatul PSD la presedintia CJ Prahova. Astfel, sustine PNDC, pe parcursul zilei de sambata, mai multi abonati Vodafone au primit urmatorul mesaj pe telefonul mobil: "Ati fost inscris pentru un teren de casa gratuit sau apartament cu dobanda zero. Va rog sa mergeti la vot. Sunt un bun gospodar. Va multumesc mult!", la rubrica expeditor aparand numele Mircea Cosma si nu un numar de telefon, cum ar fi fost normal - se arata intr-un comunicat de presa al PNDC Prahova.

De asemenea, tot sambata, reprezentantii PD-L au apelat abonatii Romtelecom Prahova, difuzand o inregistrare cu vocea unei doamne care, timp de 1-2 minute, indemna cetatenii sa nu voteze Partidul National Democrat Crestin la alegerile locale din 2008 si sa nu aplice stampila „VOTAT" pe sigla PNDC. Partidul National Democrat Crestin sustine ca mesajul telefonic continea mai multe injurii si acuzatii calomnioase la adresa actualului presedinte al CJ, Florin Anghel - candidatul PNDC pentru un nou mandat.

Potrivit Ziua, in apropierea sectiei de votare nr. 1 din orasul Filiasi, duminica, in jurul pranzului, un barbat a tras un foc de arma, intr-o altercatie implicand mai multe persoane, transmite corespondentul ROMPRES. Potrivit reprezentantilor sectiei de votare, incidentul nu a afectat procesul de votare, cazul fiind preluat de politie.

Se pare ca gestul necugetat al barbatului a survenit in timpul unei altercatii cu alti alegatori de la fata locului.

Doi sateni din comuna Baleni s-au autodenuntat la politie, pentru a-l infunda pe candidatul PC la functia de primar, Tudorel Cristea, care le-a oferit contra voturilor lor doar 20, respectiv 50 de lei. In comuna Pechea, politistii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca mai multi membri ai PC au impartit plicuri cu bani prin comuna si, in urma verificarilor facute, s-a stabilit ca trei localnici au primit suma totala de 70 de lei din partea unui candidat si a unei persoane deocamdata neindentificate.

Constantin Simirad, candidatul PSD la presedintia Consiliului Judetean Iasi, a chemat politia ieri dimineata, dupa ce a observat ca membrii PNL imparteau sacose electorale dintr-o ambulanta, in plin centrul orasului.

"In momentul in care ma indreptam spre sediul de campanie am observat in dreptul restaurantului «Select» o ambulanta din care Valerian Salavastru, finul lui Relu Fenechiu si seful de campanie al PNL Iasi, impartea sacose rosii cu un anume continut. Am sunat la 112 si am chemat politia", a povestit Simirad. Salavastru a respins acuzatiile fostului ambasador al Romaniei in Cuba: "Nici vorba de asa ceva! Noi avem pachetele pregatite pentru reprezentantii nostri din sectiile de votare. Ambulanta a chemat-o probabil domnul Simirad pentru dumnealui".

La Petrosani, un barbat a fost surprins in timp ce fotografia cu un aparat foto buletinul de vot stampilat. De impartirea unor cadouri electorale a fost acuzat si social-democratul Nicusor Constantinescu, actual presedinte al Consiliului Judetean Constanta, doritor de inca un mandat.

Potrivit Curierul National, un alt scandal a fost legat de buletinele de vot. Astfel, in Hunedoara, Biroul Electoral Judetean a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la un reprezentant PRM, care a fost acuzat de membrii comisiei de tentativa de fraudare a alegerilor, dupa ce a impartit unui alegator un set dublu de buletine de vot. O alta neregula a fost semnalata la Savarsin, unde secretarul Primariei a incuiat in dulap 100 de buletine de vot care au iesit in plus la numaratoare, la solicitarea BEJ ele fiind reintroduse in procesul de votare.

Iar la Mures, Horvath Anna (presedintele unei sectii de votare) a fost suspendata de BEJ Mures dupa ce a fost surprinsa de membrii biroului sectiei in timp ce introducea cate trei buletine de vot in urne. Ulterior, aceasta a recunoscut ca a votat si pentru parintii sai.

In judetul Gorj, presedintele unei sectii de votare a pierdut stampila de control care trebuia aplicata pe buletinele de vot, in timp ce se afla la cumparaturi. Tot aici, a fost depusa o contestatie care arata ca reprezentantul unei formatiuni politice dintr-un birou al sectiei de votare a plecat cu stampila cu care s-a intors dupa aproximativ 30 de minute. De asemenea, o stampila de vot a disparut si la sectia de votare din judetul Arad, politistii cercetand acest caz la solicitarea reprezentantilor sectiei.

Si in judetul Valcea procesul de votare a fost intrerupt timp de un sfert de ora, pentru ca a disparut stampila de vot, constatandu-se apoi ca aceasta fusese luata acasa de un localnic, iar in judetul Dolj, un reprezentant democrat-liberal a plecat cu stampila sustinand ca i s-a facut rau.

O alta situatie controversata a fost in municipiul Botosani, unde un pensionar a sesizat ca unul din buletinele de vot care i-au fost inmanate pentru a vota era deja stampilat cu mentiunea "votat 2004". Buletinul, pentru alegerea consilierilor municipali, era deja stampilat in dreptul listei PRM. Pensionarul a primit un alt buletin de vot, iar cel care era votat a fost anulat.

La sectia de vot nr. 28 din Tirgu-Mures, mai multe buletine de vot erau stampilate in momentul inmanarii acestora alegatorilor, cu numele unui candidat, iar la sectia de votare nr. 2 din Sancraiu de Mures presedintele sectiei a fost surprinsa de membrii Biroului in timp ce introducea cate 3 buletine de vot in fiecare urna. Presedintele sectiei a votat pentru parinti, avand actele de identitate ale acestora, relateaza Adevarul.

In Salonta, judetul Bihor, o urna cu voturi s-a spart dupa ce s-a rezemat de ea un membru al sectiei de votare. Astfel, procesulde votare a fost continuat dupa ce urna a fost sigilata, transmite corespondentul NewsIn.

Reprezentantul Asociatiei Pro Democratia, Alex Simon, a declarat ca membrii APD au fost sesizati ca, in localitatea Diosig, PSD si Partida Romilor isi fac campanie. "Am aflat ca membrii PSD ameninta alegatorii cu bate de basebal, iar cei de la Partida Romilor transporta oamenii la sectii. Nu pot confirma aceste informatii pentru ca, in perioada in care am fost noi acolo, nu s-a intamplat nimic, insa dupa ce am plecat observatorii nostri ne-au spus ca actiunile celor doua partide au continuat", a declarat reprezentantul APD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.