Politica 30 Mai 2008 17:30
In mandatul 2004-2008, cei sapte primari care conduc Bucurestiul au adunat peste 30 de dosare in justitie, dar nici unul dintre alesi nu a primit vreo condamnare definitiva pana acum, campioni la aparitii in instanta si in cazurile procurorilor fiind Adriean Videanu si Marian Vanghelie.

Adriean Videanu nu isi mai aminteste cate procese de calomnie are


Cele mai multe procese pe care le are primarul general sunt cele cu edilul de la Sectorul 5, Marian Vanghelie, pentru diferite declaratii denigratoare. Intr-unul dintre aceste cazuri, Videanu a fost achitat, in 2006, pentru acuzatiile de calomnie, insulta si amenintare pe care i le-a adus primarul de sector. Scandalul intre cei doi primari a izbucnit in 2005, in timpul campaniei electorale. Vaghelie l-a actionat in instanta pe Adriean Videanu, pe motiv ca acesta l-a calomniat sustinand despre el ca este un "loser". Ca urmare a deciziei magistratilor, Marian Vanghelie a fost obligat sa ii plateasca lui Videanu suma de 35 milioane lei vechi, reprezentand cheltuieli de judecata.

“Nici eu nu-mi mai amintesc cate procese am cu Vanghelie. Cred ca sunt vreo 6-7 in derulare, din care am castigat unul. Urmeaza doua grele cu Gusa si Marius Marinescu pentru calomnie, insulta, defaimare, pentru tot ce au spus ei in ultima vreme, cu bordurile cu tot. Nu stiu daca s-au inregistrat inca in instanta, oricum urmeaza sa le inregistram si sa primim in curand un termen”, a declarat Adriean Videanu pentru NewsIn.

Liderul Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, il acuza pe Adriean Videanu ca ar fi obtinut 4 milioane de euro din importul de borduri din China, o data cu schimbarea acestora in Capitala. Raportul Curtii de Conturi cu privire la acest caz, care a fost invocat de Gusa in urma cu doua saptamani, a ajuns recent la procurorii anticoruptie.

Adriean Videanu a mai fost cercetat de procurorii DNA, in 2007, in dosarul in care a fost acuzat ca a primit mita de la deputatul Nati Meir. Procurorii au decis, insa, sa nu inceapa urmarirea penala impotriva edilului din lipsa de probe.

Primarul Capitalei se mai afla in proces si cu prefectul Catalin Deaconescu. Acesta l-a actionat pe Videanu in judecata pentru dispozitia data la sfarsitul lunii martie, pe baza careia tarifele pentru ridicarea gunoiului menajer au fost majorate, dispozitie ce nu ar intra in atributiile primarului, ci ale Consiliului Local.

In alt dosar, prefectul Catalin Deaconescu a atacat in instanta Planul Urbanistic Zonal aprobat de consilierii municipali pentru Parcul Bordei, deoarece i-ar lipsi mai multe avize si semnaturi, semnaland, in acelasi timp, si ca pe aproximativ 5.000 de metri patrati din parc se poate construi. In plus, prefectul il acuza pe primarul general ca ar fi facut plati prin banca in valoare de 500 de milioane de euro, bani obtinuti prin emisiunea de obligatiuni in alte banci, desi, fara aprobarea consiliului, nu are voie sa faca tranzactii decat prin trezorerii, potrivit lui Catalin Deaconescu.

Intr-un alt proces aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Adrian Videanu este acuzat, impreuna cu Ludovic Orban, de abuz si neglijenta in serviciu, fals intelecutal si uz de fals, pentru ca ar fi retrocedat un apartament care nu era in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti.

Cea mai recenta plangere pe numele lui Videanu este cea facuta de Partidul Conservator, in data de 27 mai, filiala Bucuresti a partidului acuzandu-l pe edil ca ar fi reactionat in “stil stalinist”, trimitand aproximativ 100 de politisti si jandarmi sa confiste cortul si banner-ul candidatului formatiunii politice la primaria Capitalei, Codrin Stefanescu. “Democratia mai are si accidente, pe care eu le tratez cu mare disponibilitate”, a precizat Adrian Videanu, pentru NewsIn, in legatura cu plangerea depusa de PC la Parchet.

Andrei Chiliman face vizite la DNA

Pe 7 mai anul acesta, Andrei Chiliman a fost audiat de procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie intr-un dosar, care are legatura cu o plangere formulata de Rodipet legata de amplasarea chioscurilor de distributie a presei.

Tot pe numele lui Andrei Chiliman, societatea REBU a facut, in 2007, o plangere penala la parchet, acuzandu-l pe edil de abuz in serviciu pentur ca ar fi reziliat ilegal contractele detinute de REBU in sectorul 1.

Incepand din luna octombrie 2007, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, este cercetat penal pentru abuz in serviciu, deoarece, in iunie 2006, ar fi dispus evacuarea unor comercianti din Piata Amzei fara a avea o decizie judecatoreasca. Alaturi de primarul Sectorului 1 este cercetat si Tudorica Marius Nell, fostul sef al Politiei comunitare a Sectorului 1, impreuna cu alti subordonati ai sai.

Interventia din iunie 2006 a reprezentantilor Primariei Sectorului 1 si a politistilor comunitari a fost una dura, cei care s-au opus fiind bagati in dube. O avocata s-a ales cu piciorul fracturat si mai multi comercianti cu hainele rupte. Evacuarea a fost motivata de autoritati de urgenta unor lucrari de reabilitare la imobilul respectiv.

Chiliman a declarat, insa, in 23 noiembrie 2007, ca a aflat de la jurnalisti ca este cercetat penal. Cateva luni mai tarziu, la inceputul lui ianuarie 2008, Chiliman a depus o plangere impotriva rezolutiei Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 prin care s-a dispus inceperea urmaririi penale in cazul sau.

Andrei Chimiman nu isi aminteste decat de doua probleme pe care le are cu justitia si pe care le pune in legatura cu interese de grup. “Am deranjat multe grupuri de interese in mandatul meu si as putea mentiona unul de notorietate, Parcul Bordei si grupul de interese care a gravitat in jurul acestui spatiu verde. Despre plangerile in justitie, de care eu sa stiu, sunt doua, ma refer la cazul Rodipet pentru ridicarea unor chioscuri amplasate ilegal - fara autorizatie - pe domeniul public, si cazul Amzei, unde diverse societati ocupau abuziv un spatiu intr-un imobil. Nu este vorba de vreo fapta din zona coruptiei, ci despre plangeri impotriva dispozitiilor de primar. Nu-mi fac probleme pentru aceste sesizari, pentru ca ele se inscriu in categoria firescului, intotdeauna exista cineva care este nemultumit ca se aplica legea”, a declarat, pentru NewsIn, primarul Andrei Chiliman.

Neculai Ontanu are si el probleme in justitie din cauza pietelor

Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, are un proces pe rolul Tribunalului Bucuresti, ca urmare a deciziei de a darama Piata Obor. Mai multi comercianti, constituiti in „Asociatia Frontului Negustoresc Obor”, se judeca de doi ani pentru a anula hotararea edilului Sectorului 2 de a darama Piata, pentru ca aici ca fie construit un mall. Procesul, amanat pana acum pentru lipsa de procedura, are fixat un nou termen de judecata pe 17 iunie. Decizia de demolare a Pietei Obor a fost contestata in instanta si de prefectul Catalin Deaconescu in luna martie.

"Acele procese cu Piata Obor nu sunt impotriva mea si a hotararii Consiliului Local de a darama Piata Obor. Nu am fost implicat in niciun proces penal, din fericire", a declarat Ontanu pentru NewsIn.

Si opozitia a facut plangere penala pe numele social-democratului. Pe 8 mai, Partidul Democrat Liberal Sector 2 a depus o astfel de plangere impotriva lui Neculai Ontanu si a reprezentantilor administratiei locale, acuzandu-i ca au instigat si dispus distrugerea mai multor bannere ce contineau mesaje electorale ale PD-L. Acestea ar fi fost distruse, in zilele de 6 si 7 mai, de pe stalpii de sustinere a retelelor electrice unde erau amplasate. "Campanie electorala. Ce sa zica si ei? Nu vedeti cate probleme au aparut si cu sectiile de votare. E doar campanie electorala", a afirmat, in replica, Neculai Ontanu.

Liviu Negoita nu are nici un proces

Edilul Sectorului 3 nu s-a facut remarcat, pana acum, pentru probleme cu justitia. "Nu am niciun proces. Aproape toate acuzatiile vin din PSD si fara nicio dovada. Nu au facut decat sa-si acuze adversarii politici. I-am zis lui Gusa ca, daca aduce o singura dovada impotriva mea, imediat imi dau demisia. L-am intrebat daca va face si el la fel daca se dovedeste ca sunt nevionvat si a zis ca se mai gandeste", a declarat, pentru NewsIn, Liviu Negoita.

Primarul de la Sectorul 4 are plangeri la Politie, dar si procese de cand era consilier
"Eu, in calitate de primar al sectorului 4, nu am niciun proces penal. Singura sesizare pe numele meu este de la demolarea celor 4500 de garaje, chioscuri, dughene. Am vreo 3-4 plangeri la politie de la aceste demolari", a declarat, pentru NewsIn, Adrian Inimaroiu.

In plus, saptamana trecuta, candidatul PC la Primaria Sectorului 4, Cristian Popescu "Piedone" a anuntat ca il va actiona in judecata pe Adrian Inimaroiu pentru calomnie, deoarece edilul sectorului 4 l-a acuzat pe Piedone de frauda imobiliara, sesizand Parchetul. "In calitate de primar, am anuntat in conferinta de presa ca am facut plangere la Parchetul General impotriva lui Piedone si a lui Marius Mihalache. Mihalache a luat casa si in conditii ilegale i-a vandut-o lui Piedone la pret dublu. Asta se numeste suveica imobiliara, iar in buzunarul lui Piedone au intrat aproximativ 100.000 de dolari. Sun convins ca cei doi vor primi pedepse penale", a precizat Inimaroiu.

Adrian Inimaroiu mai are un proces penal mutat la Brasov in care este acuzat de abuz in serviciu.

Procesul a fost intentat pentru faptele lui din perioada de consilier al Consiliului Local al Sectorului 4. "Acel proces (procesul penal de la Brasov) este un abuz, iar procurorul care a instrumentat cazul (n.r. procurorul Marius Vasile) este singurul magistrat din tara cercetat penal. Acel proces s-a bazat numai pe niste sesizari anonime", a sustinut primarul Sectorului 4.

Marian Vanghelie, campion la procese de calomnie si sesizari la DNA

Primarul Sectorului 5 are sapte procese de calomnie cu Adriean Videanu, intr-unul dintre acestea social-democratul fiind obligat sa-i plateasca lui Videanu 3500 lei.
Marian Vanghelie a fost acuzat de calomnie si de societatea Luxten, concesionarul iluminatului public din Bucuresti. Compania l-a actionat pe edilul sectorului 5 in judecata in 2007, cerand daune morale si materiale pentru mai multe afirmatii facute de Vanghelie, potrivit carora, incepand cu anul 2000, firma Luxten Lighting Co SA ar fi vandut primarului general de atunci, Traian Basescu, energie electrica la o valoare foarte mare, de 1,2 miliarde de euro. Ulterior, in aprilie 2008, compania Luxten a renuntat la judecata.

Pe 26 mai, Tribunalul Bucuresti a decis sa mentina rezolutia Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 de neincepere a urmaririi penale impotriva primarului Marian Vanghelie pentru abuz in serviciu, dupa ce a fost acuzat de un comerciant, Nicolae Serenu, ca i-ar fi daramat ilegal doua magazine.

Curtea de Conturi Bucuresti a sesizat de mai multe ori procurorii anticoruptie despre modul in care Vanghelie a cheltuit banii publici la sectorul 5. DNA a decis, insa, sa nu inceapa urmarirea penala impotriva lui Vanghelie, motivand ca probele din dosar nu erau suficiente.

In 2004, Marian Vanghelie a fost cercetat de procurorii anticoruptie in legatura cu infiintarea magazinelor Economat, organizarea petrecerilor de Revelion 2003 si cu privatizarea magazinului Bucuresti. Marian Vanghelie a mai fost vizat si intr-un dosar DNA referitor la imprejurarile in care au fost repartizate si executate lucrarile de modernizare si renovare pentru unitatile scolare din Sectorul 5, insa si in acest caz procurorii au decis sa nu inceapa urmarirea penala impotriva edilului.

Marian Vanghelie nu a putut fi contactat de catre NewsIn nici macar prin intermediul purtatorului sau de cuvant.

Cristian Poteras a cerut dovada de la DNA ca nu are probleme cu procurorii

Edilul Sectorului 6 este implicat intr-un proces privind evacuarea abuziva a societatii Piata Crangasi din doua spatii comerciale, dosarul aflandu-se in recurs pe rolul Tribunalului Bucuresti. In plus, intr-un raport al Curtii de Conturi, s-au constatat mai multe nereguli privind banii cheltuiti de Cristian Poteras pentru repararea scolilor si a gradinitelor din Sectorul 6. Pe numele lui Cristian Poteras nu a fost inceputa, insa, urmarirea penala pentru nicio acuzatie. "Procesele in care am fost implicat in calitate de primar sunt legate de demolarea Peietei Crangasi si am castigat toate procesele", a declarat Poteras pentru NewsIn.

Referitor la acuzatiile ca a folosit banii publici pentru campania electorala, el a afirmat ca nu exista dovezi. "Trebuie sa faca si ei dovada. Sunt tot felul de oameni care fac aceste acuzatii, asta nu inseamna ca au dreptate. Am primit o scrisoare de la Directia Nationala Anticoruptie ca nu sunt implicat in niciun dosar penal", ne-a declarat primarul Sectorului 6, care candideaza pentru un nou mandat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.