Politica 28 Mai 2008 11:30
Liderul PIN Cozmin Gusa si reprezentantul UPSC Adrian Vilau au fost audiati marti la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii dupa ce UPSC a reclamat faptul ca selectia candidatilor PIN pentru alegerile locale a fost discriminatorie.

Este vorba de concursul lansat in luna martie de PIN si intitulat "Lista lui Cozmin", care avea in vedere selectarea candidatilor pentru pentru functia de consilier tinand cont de criterii cum ar fi varsta intre 23 si 45 de ani, studii superioare, cunoasterea unei limbi straine, neimplicarea in scandaluri de coruptie, precum si neapartenenta si necolaborarea cu structuri de conducere ale PCR si ale Securitatii.
Cozmin Gusa a explicat membrilor CNCD ca decizia PIN poate fi considerata una legitima, in acord cu litera Statutului partidului, care la randul sau prevede sa nu fie primiti in partid fostii informatori ai Securitatii sau fostii nomenclaturisti comunisti. "Decizia legata de varsta candidatilor este de natura sa ne pazeasca de asemenea evenimente. Un om de pana in 45 de ani are mult mai putine sanse sa fi fost informator al Securitatii. Decizia pe care am luat-o este in acord cu decizia noastra de reformare a clasei politice din Romania", a spus el.

Liderul PIN completat ca formatiunea pe care o conduce isi mentine decizia si l-a acuzat pe Vilau, care este si candidat al UPSC la Primaria Capitalei, ca a fost informator al Securitatii. "Mentinem decizia pentru ca nu vrem sa riscam sa avem in partid oameni ca domnul Vilau care a fost informator al Securitatii si, pe masura ce varsta scade, diminuam posibilitatea sa avem astefel de reprezentanti in Consiliul General, consiliul de sector sau in Parlament", a aratat Gusa.

La randul sau, Adrian Vilau a explicat ca UPSC a facut sesizarea pentru ca a considerat ca orice partid care se bazeaza pe discriminare "atata" o categorie sociala impotriva alteia. "Este deosebit de grav ca o persoana matura sau o persoana ajunsa la varsta a treia la care experienta si intelepciunea isi spun cuvantul sa fie scoase din spectrul public al dezbaterilor publice indiferent care ar fi ratiunile pe care le-a invocat Gusa pentru acea celebra "Lista a lui Cozmin". Intamplarea a facut ca sesizarea sa o facem in timpul summitului NATO. Nici un lider politic nu avea sub 45 de ani fie ca e vorba de presedintele Bush, fie ca este vorba de presedintele Putin, fie ca este vorba de un alt actor politic", a declarat el. De asemenea, reprezentantul UPSC a completat ca ar putea face o sesizare si impotriva Statutului PIN, daca el contine prevederi discriminatorii pentru ca Statutul niciunui partid nu poate incalca Constitutia Romaniei.

In ceea ce priveste acuzatia de colaborare cu Securitatea, Vilau a spus ca detine doua certificate prin care se atesta ca nu a facut politie politica.
Sesizarea UPSC la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii face apel la articolele 16 si 37 din Constitutie referitoare la egalitatea in drepturi si dreptul de a fi ales, care nu prevad o limita maxima de varsta pentru alegerea autoritatilor locale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.