Politica 23 Mai 2008 01:22
Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei, a declarat la BBC ca inspectorii Agentiei nu pot verifica pana pe 1 iunie toate declaratiile de avere ale candidatilor la alegerile locale.

Mai mult, aceste declaratii nu vor putea fi facute publice, pe pagina de internet a institutiei, pentru ca pagina nu exista.

La sediul Agentiei Nationale de Integritate s-au depus peste 60.000 de declaratii de avere ale candidatilor la functiile de primar, consilier sau presedinte de consiliu judetean. Potrivit legii, acestea ar trebui sa fie verificate de inspectorii Agentiei.

Insa institutia nou creata are doar 15 inspectori, dintre care cei mai multi se ocupa de inregistrarea cererilor. In aceste conditii functionarii nu au cum sa verifice toate declaratiile.

Presedintele ANI, Alexandru Macovei, spune ca "pana la data alegerilor, din pacate, agentia nu poate decat sa contabilizeze declaratiile de avere. Schema agentie este de 200 de persoane."

"In prezent se desfasoara un nou concurs pentru ocuparea a inca 40 de inspectori. Probabil ca in 3 saptamani, agentia va avea in jur de 55 de inspectori de integritate care vor incepe efectiv verificarile", mai spune Alexandru Macovei.

Numarul mic de angajati se explica si prin faptul ca un inspector debutant primeste un salariu de circa o mie de lei, adica 10 milioane de lei vechi.

L-am intrebat pe Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, care ar fi motivele care au dus la aceasta intarziere.

"In primul rand, la un moment dat nu a existat dorinta politica astfel incat ANI sa functioneze. Sprijinul politic a fost unul gradual, in functie de presiunile venite de la Bruxelles", mi-a spus directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.

Alexandru Cumpanasu, directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei. Asadar, averile candidatilor la alegerile locale nu vor putea fi verificate in termen.

La fel, pana pe 1 iunie nu vom sti daca cei care candideaza pentru functiile de primar, consilier sau presedinte de Consiliu Judetean au colaborat sau nu cu Securitatea.

Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate a fost aprobata in vara anului 2006, cu mare intarziere si cu o serie de schimbari fata de proiectul initial, intocmit de fostul ministru al justitiei, Monica Macovei.

Doamna Macovei a spus la vremea respectiva ca modificarile au transformat Agentia dintr-o institutie autonoma intr-una controlata de Parlament.

Apoi, potrivit criticilor, forma finala a legii nu mai permite verificarea incompatibilitatilor.
De exemplu, inspectorii de integritate nu vor putea face expertize decat cu acordul persoanei a carei avere este vizata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.