Politica 23 Mai 2008 17:00
Europarlamentarul liberal Renate Weber considera ca masurile anti-imigratie adoptate de guvernul Belusconi incalca drepturile omului, instituind o legislatie discriminatorie, in vreme ce alti reprezentanti ai Romaniei in PE cred ca exista si o parte buna in deciziile executivului de la Roma, relateaza NewsIn.

"Italia dovedeste ca incalca drepturile omului. Este o legislatie evident discriminatorie, inclusiv cu pedepse discriminatorii vizavi de cetatenia unui infractor, ceea ce pe mine ma duce cu gandul la anii '30", a declarat, joi, pentru NewsIn, Renate Weber. Europarlamentarul liberal a dat aigurari ca aceasta problema se va mai discuta la nivelul Parlamentului European, precizand ca subiectul a fost abordat si miercuri, iar dezbaterile au fost foarte aprinse.

"Pana si italienii insisi, proveniti din alte grupuri decat cel din care apartine Berlusconi, au fost extrem de duri la adresa a ceea ce se intampla in Italia si a faptului ca statul de drept in Italia a inceput sa fie o chestiune de pus sub semnul intrebarii", a mai spus Renate Weber. Ea s-a aratat sceptica in ceea ce priveste "capacitatea organizatorica" a italienilor in fata valului de imigranti, sustinand ca autoritatile din Peninsula nu au solutii si atunci recurg la o legislatie care este foarte departe de "chestiunile fundamentale ale drepturilor omului".

Europarlamentarul PSD Titus Corlatean sustine insa ca exista si o latura pozitiva in legea propusa de guvernul italian in sensul ca se vorbeste despre o decizie judecatoreasca in cazul expulzarii celor care incalca legea. El a facut referire la expulzarile de anul trecut cand nu exista o asemenea prevedere, iar romanii erau trimisi acasa in urma unei decizii luate pe plan local.

"Cel putin partial se pare ca Italia si Berlusconi au tinut cont de semnalele de avertizare de la Bruxelles. In Parlamentul European dezbaterea pe tema legata de Italia a fost buna", a spus Corlatean. El a adaugat ca trebuie vazut cu atentie textul de lege pentru a ne asigura ca nu este vorba de nicio masura extremista sau de tip fascist. Corlatean precizat ca a ridicat problema vicepresedintelui Comisiei Europene, Jacques Barrot, caruia i-a solicitat o atitudine extrem de vigilenta pentru a nu fi incalcata directiva liberei circulatii a persoanelor.

La randul sau, europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler crede ca problema trebuie vazuta in context european. "Trebuie sa avem o privire la nivelul UE si nu la nivelul fiecarui stat", a declarat liderul Uniunii. Winkler a sustinut ca este problema Guvernului si a ministrilor de interne din cele doua tari sa rezolve acesta situatie.

Europarlamentarii democrat-liberali urmeaza sa analizeze textele aprobate de guvernul italian pentru a vedea daca acestea incalca normele europene in vigoare in ceea ce priveste libera circulatie a cetatenilor, a declarat, pentru NewsIn, Nicolae Vlad Popa. El a precizat ca prevederile adoptate de Executivul italian vor trebui sa treaca si Parlament pentru a intra in vigoare, iar daca incalca normele UE, Comisia europeana se va sesiza si va face apel pentru modificarea prevederilor. Nicolae Vlad Popa a adaugat ca s-a interesat de aspecte care tin de posibilitatea incalcarii drepturilor comunitare la libera circulatie intr-o discutie pe care a purtat-o cu viitorul comisar european pentru justitie, Jacques Barrot, care l-a asigurat diplomatic, dar ferm, ca nu se va permite incalcarea acestor drepturi pentru cetatenii Uniunii Europene.

Obligatia comunitarilor de a demonstra un venit minim legal, introducerea imigratiei clandestine in Codul Penal si expulzarea imediata in caz de condamnare la doi ani de inchisoare sunt principalele masuri pentru combaterea imigratiei ilegale anuntate miercuri de Guvernul Berlusconi.

Printre masurile adoptate de Guvernul italian miercuri se afla suplimentarea pedepsei cu o treime in cazul in care delictul este comis de un strain in situatie ilegala, strainii condamnati definitiv la mai mult de doi ani de inchisoare vor putea fi expulzati (in prezent, pedeapsa pentru care se aplica aceasta prevedere era de zece ani), iar inchirierea de locuinte imigrantilor cu situatie ilegala va fi pedepsita cu inchisoare de la sase luni la trei ani si cu amenzi intre 10.000 si 50.000 de euro.

Alte masuri vizeaza o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la patru ani pentru delictul de imigratie clandestina, reintregirea familiei va fi limitata la copii si parinti, cu introducerea testelor ADN pentru a stabili rudenia, iar strainii din tari membre UE trebuie sa aiba un venit minim obtinut legal si o locuinta decenta.

Cetatenia italiana prin casatorie va putea fi obtinuta dupa doi ani de prezenta in Italia, fata de sase luni in prezent, fortarea unui copil sa cerseasca va fi pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare, iar durata sederii in centre de retinere va fi prelungita la 18 luni (fata de doua luni in prezent). In plus, primarii vor avea prerogative crescute, prin urmare vor putea adopta masuri specifice in caz de "amenintare la adresa sigurantei publice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.