In buzunarele partidului lui Mircea Geoana au intrat, de la inceputul campaniei electorale, cei mai multi bani sub forma de donatii de la firme si persoane private. Conform unui raport al Autoritatii Electorale Permanente, intocmit la 14 mai, PSD a primit donatii in valoare de aproape 28 de miliarde de lei vechi.

Desi liberalii si pesedistii se inghesuie sa acuze PD-L ca isi face o campanie exorbitanta, declaratiile partidelor catre Autoritatea Electorala Permanenta arata ca PSD vehiculeaza in aceasta campanie electorala cele mai mari sume de bani. In topul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta la capitolul donatii politice, PSD se plaseaza detasat pe locul intii, figurind cu 2.790.164 de lei noi, adica 27,9 miliarde de lei vechi, urmat la distanta considerabila de PD-L si de PNL.

Daca partidul lui Mircea Geoana mai are putin si bate milionul de euro la donatii, conform raportului Autoritatii, PD-L si PNL n-au gasit sponsori atit de darnici. Astfel, PD-L figureaza cu 1.571.500 lei noi, adica 15,7 miliarde de lei vechi, iar PNL a raportat 1.407.279 lei vechi, reprezentind putin peste 14 miliarde de lei vechi. Datele au ajuns la Autoritatea Electorala Permanenta prin rapoartele pe care mandatarii financiari ai partidelor au obligatia sa le prezinte de la inceputul campaniei electorale. Nici unul dintre partide nu a transmis si lista donatorilor, obligatia legala fiind ca aceasta sa fie prezentata AEP la finalul campaniei electorale. "Am inceput deja sa stringem date despre banii primiti si cheltuiti de partide in aceasta campanie electorala, fiind facuta o prima centralizare pentru primele doua saptamini‘‘, ne-a declarat presedintele AEP, Octavian Opris.

MAI SARACI

Dupa propriile declaratii, celelalte partide beneficiaza de sume mai modeste. Astfel, partidul lui Gigi Becali, PNG-CD, a raportat donatii de 7,6 miliarde de lei vechi, urmat de Forumul Democrat al Germanilor din Romania, cu 5 miliarde de lei vechi. PIN a primit 4,7 miliarde de lei vechi, UDMR 3,6 miliarde de lei vechi, PC 2,4 miliarde de lei vechi, iar Partidul Ecologist Roman a raportat 1,8 miliarde de lei vechi. Intre partidele parlamentare, PRM sta cel mai rau, declarind la Autoritatea Electorala Permanenta doar 237 de milioane de lei vechi, depasit fiind si de PNTCD, care a primit 550 de milioane de lei vechi. Conform raportului Autoritatii Electorale Permanente, suma totala primita de partide sub forma de donatii este de 84,7 de miliarde de lei vechi. La aceste sume sa adauga, pentru partidele parlamentare, subventia de la bugetul de stat, care a intrat in pusculita partidelor in prima decada a lunii.

INDEPENDENTI

Candidatul independent la Primaria Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat si el la Autoritatea Electorala Permanenta 71.500 de lei noi, adica 750 de milioane de lei vechi, dar cel mai "daruit‘‘ candidat independent este Corneliu Mangalea, intrat in cursa pentru Primaria Galati. Este urmat de Calin Raita, care candideaza la Primaria Oradea. Legea 334/2006 privind finantarea partidelor politice prevede ca sumele primite in campania electorala sub forma de donatii nu pot fi folosite decit dupa ce sint declarate catre AEP, termenul fiind de cinci zile de la primire.