Geoana a afirmat ca autoritatile de la Bucuresti au permis crearea unui "tsunami antiromanesc" in Italia si ca tara noastra traverseaza cea mai grava criza de imagine "de la orfelinatele lui Ceausescu incoace".

"Pot sa apreciez, si ca fost ministru de Externe, ca ne afla azi la cea mai grava criza de imagine pe care Romania a avut-o in strainatate de la orfelinatele lui Ceausescu incoace. Este un adevarat tsunami antiromanesc pe care neglijenta si interventia tardiva, propagandistica si lipsita de eficacitate a autoritatilor de la Bucuresti au permis crearea unui tsunami antiromanesc intr-o tara atat de importanta cum este Italia", a afirmat Geoana.

Liderul social-democrat a afirmat ca principalul vinovat pentru situatia creata in Italia sunt autoritatile de la Bucuresti care nu au reactionat, asistand impasibile la amplificarea crizei.

Mircea Geoana a anuntat ca PSD va lansa o petitie care va fi inaintata factorilor de decizie din Italia, precum si Parlamentului si Comisiei Europene. „PSD initiaza si lanseaza catre romani, catre italieni, catre prietenii Romaniei, o petitie impotriva diabolizarii romanilor din Italia prin care cerem garantarea drepturilor europene, firesti, ale romanilor aflati in Italia si invitam pe toti romanii si italienii si europenii care nu cred ca toti romanii sunt hoti sau criminali, care nu cred ca toti romii pot fi asimilati cu Romania sa o semneze", a spus liderul PSD. El a precizat ca demersul social-democratilor poate fi sustinut prin strangere de semnaturi si on-line si a cerut sprijinul, in acest sens, societatii civile, precum si politicienilor.