Politica 9 Mai 2008 01:44
Europarlamentarul Laszlo Tokes s-a declarat dezamagit, ieri, de faptul ca presedintele Traian Basescu nu si-a tinut promisiunea privind acceptarea sa in grupul PPE din Parlamentul European si a anuntat ca dialogul dintre el si seful statului s-a blocat "din raspunderea cabinetului prezidential", informeaza Medaifax.

El a spus, intr-o conferinta de presa sustinuta o parte in limba romana si o parte in limba maghiara, ca este foarte relevant faptul ca dialogul care a inceput in luna decembrie 2007 nu a avut nicio continuare, desi seful statului a promis ca va avea loc o noua intalnire la sfarsitul lunii ianuarie.

"Am inaintat un pachet de propuneri, dar speratul proces de dialog s-a blocat din raspunderea cabinetului prezidential", a explicat europarlamentarul. Tokes a mai explicat ca presedintele Traian Basescu nu a refuzat, in mod expres, ca el sa devina membru al grupului PPE din Parlamentul European, dar acesta nu si-a onorat promisiunea. "Pentru mine este un fel de dezamagire ca nu s-a tinut domnul presedinte de cele in legatura cu care am convenit", a mentionat presedintele CNMT.

Tokes a mai spus ca grupul PDL din Parlamentul European a facut mari deservicii tarii deoarece majoritatea deputatilor din PPE "nu prea" au inteles ce au avut impotriva admiterii sale.

El a explicat ca, in urma tergiversarii acceptarii cererii sale de afiliere la PPE, si-a retras solicitarea si a aderat la Alianta Libera Europeana, care formeaza impreuna cu Verzii Europeni un grup parlamentar comun. "Sunt surprins ca multi dintre membrii grupului roman PDL, care, inainte de 1989 aproape au uitat rugaciunea «Tatal nostru», dupa 1989 s-au reobisnuit cu facerea crucii si pe mine, prelatul crestin, m-au oprit sa ader la o ordine de valori pe care o reprezinta PPE, o ordine de valori crestin-democrata", a subliniat europarlamentarul.

"PDL nu are nimic in comun cu acele valori crestin-democrate al caror purtator este PPE", se arata, de asemenea, intr-o declaratie facuta publica de Laszlo Tokes la conferinta de presa.

La randul sau, deputatul UDMR Toro Tibor, care a participat la conferinta de presa a lui Tokes, a subliniat ca presedintele Basescu nu s-a dezis niciodata de aceasta promisiune in mod oficial, dar PDL nu a sprijinit primirea lui Tokes in grupul PPE. "Ori presedintele Basescu a vrut, dar n-a putut sa isi impuna pozitia, sau nu a incercat sa isi impuna pozitia", a spus deputatul Uniunii.

Europarlamentarul Laszlo Tokes, ales ca independent in noiembrie 2007, si-a anuntat, in 9 aprilie, adeziunea la grupul parlamentar al Aliantei Liber Europene (European Free Alliance) din Parlamentul European, fractiune cunoscuta mai ales datorita "verzilor" europeni care fac parte din ea.

Laszlo Tokes ii ceruse, in primele luni ale anului, presedintelui Traian Basescu, medierea conflictului cu reprezentantii PD, despre care spunea ca se opun acceptarii sale in grupul Partidului Popularilor Europeni din Parlamentul European.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.