Mitrea a adaugat, in acest sens, ca "vestita tradare a PC a fost pe jumatate tradare", deoarece partidul condus atunci de Dan Voiculescu i-a avertizat pe social-democrati ca in situatia in care UDMR trece in tabara adversa nu vor mai putea face majoritatea in Parlament.

Seful campaniei PSD a precizat ca reprezentantii PC au stat alaturi de PSD pana cand a fost ales presedintele Camerei Deputatilor, dupa care au plecat si au inceput sa regrete. Mitrea a spus ca "artificiul" facut de presedintele Traian Basescu, din cauza caruia PSD nu a ajuns la guvernare, s-a bazat pe faptul ca UDMR a sarit in barca Aliantei.

"Traian Basescu a facut un artificiu in 2004 si a unit grupurile parlamentare de la Senat ale PD si PNL si in felul acesta i-a bagat pe ei impreuna si au avut cu un parlamentar mai mult (...) Sigur, s-a bazat si pe faptul ca ne-au tras clapa ungurii, banuim ca organizatia de Cluj, pentru ca de acolo s-a rupt filmul, si care dupa ce semnasem cu ei acordul au fugit in partea cealalta", a declarat Mitrea. In 2004, PSD si PUR (vechea denumire a PC, n.r.) au format alianta electorala "Alianta PSD+PUR". Pe 13 decembrie 2004, PC a tradat intelegerea cu social-democratii, anuntand disponibilitatea negocierilor alaturi de Alianta DA.