Procurorii Parchetului Militar accelereaza cercetarile in privinta mineriadei care a devastat Capitala in 14-15 iunie 1990

Ieri a fost audiat Miron Cozma, astazi e rindul lui Petre Roman, se pregatesc Ion Iliescu, Adrian Sirbu, Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Victor Stanculescu, Cico Dumitrescu, Bebe Ivanovici si multi altii

Conform marturiilor adunate la dosar, toate persoanele citate au avut un rol in evenimentele din 1990. Doua exemple:
- Ion Iliescu, presedintele de atunci al Romaniei, l-ar fi sunat personal pe Miron Cozma, cerindu-i sa stringa minerii si sa-i aduca la Bucuresti
- Adrian Sirbu, in acel moment sef de cabinet al premierului Petre Roman, ar fi luat legatura cu Gheorghe Dobu, director in Ministerul Transporturilor, solicitindu-i sa aprobe ca 20 de trenuri din Valea Jiului, Motru, Brasov si Galati, precum si 11 autocare pline cu mineri sa vina spre Capitala.
Miron Cozma le-a spus ieri procurorilor militari ca va colabora cu autoritatile in dosarul "Mineriada ‘90" numai atunci cind nu va mai fi singurul cercetat in acest caz. El a afirmat ca nu vrea sa fie un pion intre Ion Iliescu si actualul presedinte Traian Basescu si ca s-a saturat de cite dosare s-au deschis pe numele lui.

Si totusi, cel mai probabil la urmatoarea audiere, magistratii vor intocmi pe numele lui inca un dosar penal pentru distrugere si lovire, dar nu este exclus sa fie acuzat si de instigare la ucidere din culpa, declarat pentru "Evenimentul zilei" surse judiciare. Ele au adaugat ca, in aceasta dimineata, la ora 10.00, la Parchetul Militar este asteptat pentru audieri Petre Roman, care in 1990 era prim-ministru.
Fostul lider al minerilor s-a aflat in premiera, ieri, in fata procurorilor militari pentru a raspunde la intrebarile legate in principal de mineriada din 1990, dar si de cea din 1991. Programata initial pentru 10.00, audierea a fost aminata doua ore din motive procedurale, Cozma ajungind la Parchetul Militar abia la ora 12.00.

Multi grei vor da cu subsemnatul. Audierile in acest dosar vor continua inca multa vreme. In zilele care urmeaza vor mai fi chemati in fata procurorilor directorul PRO TV, Adrian Sirbu, care la vremea aceea era directorul de cabinet al premierului Petre Roman, precum si Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Dan Iosif, Cico Dumitrescu, Victor Stanculescu, Bebe Ivanovici si multi alti fosti demnitari. Magistratii vor sa afle in cadrul acestor audieri cum s-au derulat evenimentele din 13-15 iunie ‘90, cine a chemat minerii la Bucuresti si cine a condus actiunile din Capitala.

Si asta pentru ca, din declaratiile martorilor, toate persoanele citate au avut un rol in acea mineriada.
Iliescu personal a chemat minerii. Potrivit martorilor, fostul presedinte Ion Iliescu este cel care, personal, ar fi pus mina pe telefon si l-ar fi sunat pe Miron Cozma cerindu-i sa stringa minerii si sa-i aduca la Bucuresti. Mai mult, magistratii au aflat ca Adrian Sirbu, in calitatea sa de atunci de director de cabinet al premierului Petre Roman, ar fi fost cel care a luat legatura cu Gheorghe Dobu, director in Ministerului Transporturilor, cerindu-i sa aprobe ca 20 de trenuri din Galati, Valea Jiului, Motru si Brasov si 11 autocare pline cu mineri sa vina spre Capitala.

Gelu Voican Voiculescu instiga minerii

Martorii au mai povestit ca in zilele de 13-15 iunie 1990, Gelu Voican Voiculescu, care la acea vreme nu purta barba, si Dan Iosif, fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, s-ar fi plimbat intr-un autoturism ARO printre mineri si i-ar fi instigat sa devasteze sediile partidelor din opozitie. Despre toate acestea si multe alte amanunte cu privire la mineriada din 1990 cititi in ziarul nostru de miine.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.