Sorin Oprescu a primit ieri o noua lovitura, dupa ce Tribunalul Bucuresti a confirmat decizia Biroului Electoral Municipal de respingere a candidaturii senatorului pentru Primaria Capitalei.

Judecatoarea a stabilit ca simpla prezenta a codului numeric personal (CNP), a numelui persoanei si a semnaturii pe lista de sustinatori nu sunt indeajuns pentru a o putea contoriza. Urmatoarea cale de atac pentru doctor o reprezinta Curtea de Apel.

"Am luat un glont, sper sa nu mai iau inca unul", declara increzator Oprescu inainte de aflarea verdictului. El a sustinut ca se va supune deciziei instantei si ca nu stie daca se va adresa Curtii Constitutionale pentru a se constata daca legea alegerilor locale este in conformitate cu legea fundamentala. Discutia centrala in timpul procesului a fost daca CNP-ul este suficient pentru a identifica o persoana. Daca avocatii au sustinut ca lipsa datei de nastere a persoanei sau a scarii de bloc unde locuieste nu reprezinta un motiv fundamentat pentru a respinge o semnatura, procuroarea a precizat ca legea spune clar ca trebuie completate toate spatiile, altfel semnatura este considerata invalida. Argumentele avocatilor nu a convins-o pe judecatoare, care a respins contestatia senatorului. La aflarea verdictului, Sorin Oprescu a declarat ca apela si la ultima cale de recurs: Curtea de Apel.

Pledoarie pentru doctor

Condusi de Adrian Vasiliu, avocatul Majestatii Sale Regele Mihai I, si de fiul fostului senator Adrian Iorgovan, aparatorii au cerut instantei sa-i permita lui Sorin Oprescu sa participe la alegerile din Capitala. "Hotararea Biroului Electoral Municipal este lovita de nulitate pentru ca este insuficient motivata. Am aflat din mass-media care au fost motivele pentru care o parte din semnaturi nu au fost validate", si-a inceput pledoaria Vasiliu. El a precizat ca Biroul Electoral Municipal nu a comunicat in timp util care este numarul de semnaturi necesare pentru un candidat independent. "Biroul Electoral Central a transmis Biroului Electoral Municipal (BEM) in data de 22 aprilie o adresa prin care spune ca numarul necesar de semnaturi pentru un candidat independent este de aproximativ 36.000. La acea ora, BEM nu stia cat semnaturi ii trebuie pentru a valida un candidat. Pe noi trebuia sa ne anunte cu cinci zile inainte", a explicat avocatul lui Oprescu.

Adrian Vasiliu si-a incheiat pledoaria spunand ca nu poate fi sanctionat un om pentru incalcarea unor forme, cand BEM nu si-a facut datoria. "BEM, simpatica denumire", a completat un alt avocat de-al doctorului. "Ori legea alegerilor locale este neconstitutionala, ori a fost aplicata gresit", a explicat acesta. Emotiile si-au spus cuvantul asupra judecatoarei, care a uitat sa dea cuvantul si procurorului. "CNP face imposibila stabilirea domiciliului unei persoane", a spus procuroarea, care a cerut mentinerea deciziei BEM.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.