Plenul Senatului a decis marti adoptarea ordonantei de urgenta a Guvernului prin care s-au marit, de la 1 martie 2008, chiriile apartamentelor si vilelor RA-APPS, desi Comisia juridica a dat un raport de respingere.
Dezbaterile pe marginea proiectului Guvernului au starnit discutii aprinse, de peste 40 de minute. Desi majoritatea parlamentarilor au considerat ca este necesara majorarea chiriilor “modice” practicate in prezent de RA-APPS, unii senatori au fost de parere ca nu se justifica urgenta actului emis de Guvern, in conditiile in care, pana acum, chiriile au fost marite prin Hotarare de Guvern, iar nu prin OUG.
Primul care a luat cuvantul a fost liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, care a anuntat ca toti colegii sai vor vota forma adoptata de Guvern, deoarece se refera la chiriile fostilor demnitari. De altfel, Hasotti a vorbit si despre situatia unei foste “glorii a sportului”, cu referire Ion Tiriac, fara sa-l nominalizeze, care sta intr-o locuinta RA-APPS, desi are venituri substantiale.

In opinia lui Hasotti, chiriile sunt sub nivelul pietei si a subliniat ca, oricum, orice persoana care a devenit demnitar nu statea inainte “pe strada”. In plus, senatorul PNL le-a atras atentia colegilor care stau in locuinte RA-APPS ca se afla in “incompatibilitate” si ar trebui sa se abtina de la vot.
Dupa interventia presedintelui de sedinta, social-democratul Doru Ioan Taracila, care a subliniat ca, potrivit statutului, nu se poate vorbi de incompatibilitate, ci cel mult de conflict de interese, senatorul PSD Serban Nicolae, care locuieste intr-un apartament RA-APPS, a luat cuvantul pentru a preciza ca argumentul pentru care in Comisie s-a solicitat respingerea OUG este ca nu se coreleaza textul cu expunerea de motive.

“Eu locuiesc intr-un imobil de la RA-APPS. Daca vorbesc de la acest microfon in calitate de senator si de vicelider de grup mi se pare greu sa explic de ce ar trebui sa am statut de fost demnitar. Altminteri, daca nu suntem demnitari, sa renuntam la tot ce inseamna privilegii puse la dispozitie de statul roman, inclusiv pasapoarte diplomatice, mijloace de transport personal la dispozitie, birouri si asa mai departe”, a afirmat Nicolae, precizand ca RA-APPS nu este un concurent imobiliar, deci nu trebuie sa opereze in conditii de piata.

Senatorul PD-L Gheorghe Constantin a subliniat ca demnitarii nu trebuie sa fie “mai egali” decat restul persoanelor si a anuntat ca grupul sau nu va vota raportul de respingere al Comisiei juridice.
Nici senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs nu s-a aratat de acord cu decizia colegilor juristi si a precizat ca “este de rasul curcilor” ca RA-APPS sa iasa in pierdere, iar o chirie de 700 de euro pentru o vila cu crama si piscina nu este o suma mare. Eckstein a explicat si ca ordonanta de urgenta a Guvernului face o delimitare intre apartamente si vile, astfel ca se aduce un element nou fata de legea locativa, deci se justifica OUG, mai ales ca si Consiliul Legislativ a constatat legalitatea textului Executivului.

Senatorii PRM si PC, Verginia Vedinas, respectiv Gavrila Vasilescu, au sustinut insa ca nu era nevoie de emiterea unei ordonante de urgenta, in conditiile in care ar fi fost suficienta doar o Hotarare de Guvern. “Ordonanta de urgenta a devenit un soi de Cenusareasa, cand ii vine pe chelie Guvernului, mai baga o OUG”, a afirmat Vedinas. Vasilescu a argumentat ca singurul motiv pentru care Guvernul a emis o ordonanta este acela ca se doreste plecarea fostilor demnitari din locuintele RA-APPS pentru a fi adusa noua clientela politica. “Ordonanta este cu caracter politic, nu economic”, a afirmat senatorul PC.
Un alt “client” al Regiei, senatorul PSD Serban Mihailescu, a precizat ca el a parasit locuinta si ca, de fapt, se pregateste “un tun imobiliar de 300 de milioane de euro prin faptul ca jumatate din locuintele RA-APPS sunt goale, ca urmare a politicii pe care au facut-o fostii demnitari de la Guvern”. “Au pierderi de 100 de miliarde pe anul financiar 2007 din aceasta cauza si aceasta nebunie ca sa se elibereze cu ordonanta (...) sa le poata cumpara dupa ce sunt libere. Eu am eliberat-o si ma simt extrem de linistit din acest punct de vedere, va multumesc, dar acesta este adevarul”, a incheiat Mihailescu.
In final, raportul Comisiei juridice a fost respins cu 23 de voturi pentru, 38 impotriva si trei abtineri, iar ordonanta de urgenta a primit votul pentru a 40 de senatori, votul impotriva a 19 senatori, in timp ce sapte s-au abtinut.

Comisia juridica a Senatului a respins, saptamana trecuta, ordonanta de urgenta a Guvernului prin care s-au marit, de la 1 martie 2008, chiriile apartamentelor si vilelor RA-APPS, ale caror destinatari sunt actuali si fosti demnitari.

Prevederile ordonantei de urgenta nu se aplica pentru locuintele si terenul aferent acestora, inchiriate prin licitatie publica, si nici pentru resedintele oficiale, locuintele de protocol si de serviciu, avand in vedere ca suma reprezentand contravaloarea chiriei este suportata din bugetul institutiei la care este angajat chiriasul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.