Senatul Romaniei a adoptat azi fara anexele secretizate, raportul comisiei speciale de ancheta privind existenta centrelor de detentie CIA pe teritoriul Romaniei, parlamentarii PRM fiind singurii care au anuntat in plen ca se opun sau se abtin de la votul documentului, anunta NewsIn.

Documentul intocmit de o comisie speciala a Senatului contine 11 anexe cu 89 de file, clasificate de emitenti, mai exact serviciile secrete romane sau ministerele cu atributii in domeniul apararii. O concluzie cvasiunanima a senatorilor ce e razbatut din interventiile sustinute plen a fost necesitatea desecretizarii anexelor raportului.

De altfel, o propunere in acest sens a fost formulata de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, demers ce nu a fost insa supus la vot de presedintele de sedinta, social-democratul Doru Ioan Taracila. Gyorgy Frunda solicitase ca Senatul sa voteze de principiu pentru desecretizarea anexelor si, mai mult, sa fie stabilit termen de o luna pentru institutiile implicate. Doru Ioan Taracila a argumentat ca documentul va fi dezbatut probabil in CSAT, iar Senatul a dat un vot pentru desecretizare o data cu aprobarea raportului.

Documentul intocmit de comisia speciala afirma ca nu au existat sau exista baze secrete americane in Romania, facilitati pentru detinerea de prizonieri, altele decat cele penitenciare, sau posibilitatea unor fisuri in sistemul de control al traficului aerian. De asemenea, raportul sustine ca institutiile din Romania nu au participat constient, prin omisiune sau neglijenta la operatiuni de transport ilegal de detinuti. Potrivit raportului, comisia are argumente temeinice pentru a raspunde ca socpul escalelor in Romania a zborurilor suspecte "nu au avut nimic in comun cu posibile transporturi ilegale de prizonieri pe teritoriul Romaniei".

Raportul a fost adoptat de plenul Senatului cu 56 de voturi pentru, 6 impotriva si 2 abtineri, senatorii PRM fiind singurii care au anuntat ca se vor opune sau abtine de la votul documentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.