Partidul Ecologist Roman (PER) a anuntat ieri ca a hotarat, in urma unor consultari avute luni cu pesedistul Sorin Oprescu, sustinerea candidaturii acestuia in calitate de independent la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti (PGMB).

Potrivit secretarului general al PER, Cristian Jura - expert parlamentar la grupul PSD din Camera Deputatilor condus de Viorel Hrebenciuc si membru al Fundatiei "Nicolae Titulescu" condusa de Adrian Nastase, PER a lansat un apel catre toate partidele mici care n-au un candidat propriu la sefia PGMB pentru a se coaliza in sustinerea lui Oprescu.

In mod surprinzator, dupa ce Jura a dezvaluit ca s-a intalnit cu Oprescu, primele partide care au anuntat ca se vor ralia deciziei PER au fost PRM-ul lui Corneliu Vadim Tudor si partidul de buzunar Forta Democrata, condus de Petre Roman. Desi o decizie finala nu a fost anuntata, este aproape sigur ca Oprescu a acceptat varianta PER, atata vreme cat el a anuntat ca face toate demersurile pentru a indeplini conditiile de candidat independent la PGMB, iar Jura a dezvaluit ca senatorul social-democrat s-a angajat deja sa sprijine, in calitate de viitor primar al Capitalei, proiectele acestui partid pentru protejarea mediului.

Potrivit unor surse din mediul politic, sustinerea lui Oprescu de catre PER nu este intamplatoare, ci reprezinta o strategie pusa la cale de Viorel Hrebenciuc si sustinuta mediatic si financiar de mai multi oameni de afaceri controversati, apropiati ai eminentei cenusii a PSD. Anumite surse spun ca printre sustinatorii lui Oprescu s-ar afla si tatal FNI, Sorin Ovidiu Vintu - un sponsor al miscarii ecologiste, mai ales in perspectiva intrarii in Romania a unor insemnate fonduri europene nerambursabile pentru protectia mediului. Un prim semnal ca SOV ar urma sa sustina candidatura "independenta" a lui Oprescu il reprezinta si faptul ca aseara, dupa anuntul PER, senatorul PSD urma sa apara "pe sticla" la Realitatea TV, unde trebuia sa faca anumite declaratii in exclusivitate.

PER - un vehicul politic controversat

In ceea ce priveste PER, trebuie subliniat ca de numele acestei formatiuni politice s-au legat in decursul vremii o serie de nume controversate, precum fostul ministru al mediului Petru Lificiu (demis in iunie 2007 de la conducerea acestei formatiuni politice pe motiv de incapacitate organizatorica), dar si Virgil Magureanu - fostul sef al SRI.
Interesant este si faptul ca, la finele anului trecut, PER a avut o intrevedere cu PSD, la care a participat si liderul de onoare al social-democratilor, Ion Iliescu (n.r. - personaj care nu s-a bucurat de recenta nominalizare a lui Cristian Diaconescu pentru candidatura la fotoliul de primar general), in vederea constituirii unei aliante de stanga in perspectiva alegerilor din acest an. Mai mult, trebuie precizat ca intre PER si aripa dura din PSD exista anumite afinitati, recunoscute public de Cristian Jura, care a dezvaluit ca provine din "filonul" pesedist intruchipat de Hrebenciuc. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat ca la un moment dat PER a incercat, prin intermediul lui Petre Lificiu, o fuziune cu PNG-ul lui Gigi Becali - personaj cunoscut si el pentru relatiile de prietenie cu Hrebenciuc.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.