Societatile de constructii si amenajari publice sunt sponsorii principali ai formatiunilor aflate la guvernare

In 2007, partidele politice au strans din donatii milioane bune de lei. Nu putine au fost cazurile in care donatorii generosi ai partidelor au fost firme care au avut probleme cu legea sau care au beneficiat de contracte cu statul.

Ziarul „Adevarul" va prezinta, in serial, care sunt societatile atat de darnice cu formatiunile politice. Astazi vom prezenta societatile care au donat bani PNL. In numarul de maine va vom arata cum vechii clienti ai guvernarii PSD au fost sedusi de Alianta D.A.

Donatiile primite de PNL nu par a avea la baza motive ce tin de simpatii doctrinare, ci mai curand interese de ordin economic. In perioada 2000-2004, o parte din socie­tatile comerciale care au dat acum bani liberalilor au cotizat din greu la pusculita PSD, aflat atunci la putere.

In prezent, pe lista sustinatorilor financiari ai social-democratilor au mai ramas doar cateva firme. Schimbarea de tabere le-a adus liberalilor aproape 4 milioane de lei, incasate in 2007 de la 99 de firme, cu aproape un milion de lei mai mult decat ceea ce au reusit sa adune PD si PSD la un loc.
„Baietii destepti", tinuti aproape

Printre societatile care au contribuit la vistieria PNL se numara si unele care au vanat preturi preferintiale la energie. Elcomex-I.E.A. SA Cerna­voda, patronata de omul de afaceri Ion Grecu, care, prin sucursala sa bu­curesteana, figureaza cu 67.000 RON donatie in scriptele PNL.

Anul trecut, societatea a primit 10.272.731 lei numai din lucrarile perfectate la nivelul Unitatii 2 Cernavoda. ROMIB SA este o alta firma din cele 10 care au prins contractele de 24 milioane de euro pentru Unitatea 2 Cernavoda, date prin incredintare directa in perioada 28 decembrie 2006 - 12 martie 2007.

Va­loarea­ pro­­priului contract - 4.530.400 lei fara TVA, va­loarea donatiilor catre PNL, doar 10.000 lei. De mentionat ca SC Romib SA se afla la acea vreme in executare silita pentru datorii de peste 5 miliarde lei vechi. In aceeasi situatie se gasea si Elcomex Cernavoda.

Abonate la contracte publice

Cu 100.000 RON varsati in in conturile liberalilor, Energoconstructia SA pare abonata la lucrari edilitare platite din bani publici, serviciile sale fiind des apelate atat la nivelul Capitalei, cat si in provincie. La randul sau, beneficiar al banilor luati pe contractul pasajului de la Basarab, Proiect Bucuresti SA ramane unul dintre clientii nelipsiti ai licitatiilor organizate de Primaria Capitalei.

Societatea a castigat un nou contract pentru trei parcaje subterane in Bucuresti, in valoare de peste 275.000 RON. Societatea a dat PNL, anul trecut, 39.000 RON.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.