PSD si confederatia sindicala CNSRL Fratia au semnat joi dimineata un protocol de colaborare. Pe baza acestuia, liderii sindicali vor putea participa pe listele PSD in viitoarele alegeri, dar ar putea fi inclusi si in conducerea Partidului Social Democrat.

Cea mai mare organizatie nationala, independenta fata de partidele politice, de organele de stat si de patronat, CNSRL-Fratia a semnat ieri un acord cu Partidul Social Democrat. Prin acest acord, PSD se angajeaza sa desemneze un reprezentant al confederatiei in calitate de vicepresedinte al partidului, concomitent cu desemnarea, pe locuri eligibile, a reprezentantilor confederatiei intre candidatii PSD pentru Parlamentul national si PE, informeaza Curierul National.

Acordul de colaborare semnat de presedintele social-democrat, Mircea Geoana, si presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu, prevede, in capitolul privind colaborarea ideologica, faptul ca PSD va prelua mesajele sociale ale CNSLR-Fratia, astfel incat sa se asigure un mesaj comun in conformitate cu doctrina social-democrata.

Acordul prevede, totodata, modificarea corespunzatoare a Statutului PSD in sensul de a permite desemnarea de reprezentanti ai CNSLR-Fratia in structurile de conducere ale social-democratilor, astfel: un vicepresedinte in Biroul Permanent National (BPN), un vicepresedinte in Biroul Permanent Judetean (BPJ) si un vicepresedinte in organele municipale si orasenesti ale PSD.

“Este un acord de o generatie noua, care depaseste faza colaborarilor anterioare. Nu semnam doar un acord intre lideri si persoane, ci facem o platforma ideologica comuna, o platforma care sa reprezinte un raspuns la nevoia Romaniei de a face parte din modelul social european”.

“Suntem de asemenea interesati ca prin acest acord sa lucram impreuna pentru a crea locuri de munca bine platite si stabile, sa incercam impreuna sa repunem dialogul social in centrul politicilor publice din Romania”.

“Suntem aici pentru aspune ca este posibil ca in Romania salariul minim sa ajunga in urmatorii ani la 300 de euro”, a spus Mircea Geoana, citat de BBC.

Potrivit Ziua, seful de campanie al social-democratilor, Miron Mitrea, a fost in perioada 1990-1995 presedinte executiv al CNSRL Fratia, dupa care a trecut la pesedisti. El a infiintat in 1993 un partid intitulat PSD, care a fuzionat cu PDSR-ul in 1995. Din sindicalist, Mitrea a ajuns astfel vicepresedinte al partidului "patronat" de Ion Iliescu. Pavel Todoran este un alt fost presedinte CNSRL Fratia, care astazi se regaseste pe lista de parlamentari a social-democratilor.

Inca din 2000, PSD si CNSRL Fratia si-au dat mana inainte de alegeri. Partidul Social Democrat a castigat promisiunea de neagresiune daca ajunge la putere, iar sindicalistii au obtinut locuri in parlament. Scenariul s-a repetat si in 2004 si se va repeta si acum.

La polul opus, Cartel Alfa le interzice membrilor sai sa faca politica. Un sondaj intern al federatiei Familia arata ca aproape 90 la suta din cei 60 de mii de membri nu ar privi cu ochi buni "alianta" sindicate-partide.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.