Plenul Senatului a respins ieri motiunea simpla cu tema "Agricultura - in pragul declinului" (initiata de senatorii PSD), cu 38 de voturi pentru (ale pesedistilor), 66 impotriva si 14 abtineri. Daca pentru ministrul Gheorghe Flutur, cel vizat de motiune, lucrurile s-au incheiat cu bine, pentru unii pesedisti acesta s-a dovedit un motiv de a varsa lacrimi... la propriu. Este cazul senatorului PSD Doina Silistru, fostul sef al Directiei Agricole Vaslui, care a fost acuzata de Flutur ca a folosit logistica Directiei in campania electorala in folosul PSD.

Jignita peste masura, Doina Silistru a solicitat presedintelui de sedinta un drept la replica, care de altfel i-a si fost acordat. Numai ca atunci cand s-a trezit la tribuna, cu sute de ochi atintiti asupra sa, doamna Silistru s-a emotionat atat de tare incat a inceput sa rosteasca fraze fara inteles. "Eu vreau sa protestez...", "Mi-am dat demisia inainte de campanie..., nu am folosit nici macar masina Directiei...". Sesizand momentul greu prin care trece colega sa de partid, Vacaroiu a rugat-o sa incheie "in 40 de secunde". Prea tarziu! In sala deja incepuse bascalia. Neinduratori, senatorii Coalitiei s-au pus pe ras si pe remarce ironice.

"Cum este cu replica?!...", "Mai tare ca nu va auzim, ce n-ati mancat astazi...", "Haideti lasati-o balta..." se auzea dinspre bancile puterii. Speriata de-a binelea, sensibila Doina a inceput sa ingane: "Da, 40 de secunde..., 40 de secunde, domnule presedinte... astept sa se faca liniste ca sa ma si asculte". Intr-un ultim efort, Doina a rostit cu hotarare: "Vreau ca domnul Flutur sa-mi ceara scuze!", dupa care s-a intors in banca, si-a sprijinit capul in mana dreapta si a inceput sa planga. Senatorii PSD, care pana atunci tacusera malc, o priveau ingandurati, in timp ce cameramanii s-au repezit sa surprinda lacrimile deznadejdii. Pentru cateva secunde toata Sala Omnia a privit-o pe doamna Doina plangand.

A fost nevoie ca pedista Paula Ivanescu sa coboare de la prezidiu pentru a-i alunga pe ziaristi, creandu-i un spatiu intim Doinei sa-si poata varsa in liniste amarul. Pana la sfarsitul sedintei proaspatul senator PSD si-a revenit si a avut chiar puterea sa dea declaratii presei, accentuand faptul ca nu s-a folosit de logistica Directiei Agricole in campania electorala asa cum a acuzat-o ministrul Flutur.
Toata supararea pesedistilor a plecat de la faptul ca din acest an subventionarea culturilor agricole se va face prin bonuri valorice si nu se vor mai da taranilor direct sumele de bani.

Citeste si:

In consecinta, PSD a cerut renuntarea la bonuri si, o data cu aceasta, demisia ministrului Flutur. In replica, ministrul a declarat ca "numai sub forma bonurilor valorice subventia poate ajunge 100% in agricultura". Totodata, el a acuzat fostul Guvern PSD ca subventiile in bani oferite de acesta au fost masuri pur electorale, iar banii nu au mai ajuns acolo unde trebuiau. "Sistemul pe care l-ati promovat a fost pur demagogic. Anul trecut a-ti aplicat o singura politica - noi va dam bani, noi va dam voturi!". Ministrul a amintit ca o buna parte din subventii a mers la firmele clientelei PSD.

Un exemplu concret este firma Agrocondorul Calarasi, unde actionar este si Doru Ioan Taracila, care a primit in anul 2003 de la Directia Agricola Judeteana suma de 33,2 miliarde lei, care reprezinta 61% din suma alocata intregului judet. In replica Taracila a sustinut cu tupeu ca nu are decat 0,25% din actiuni. Mai departe, Flutur nu l-a uitat nici pe Culita Tarata, care in Insula Mare a Brailei a pus pe picioare "o afacere proasta pentru stat, care investea trei lei si obtinea un leu, dar o afacere excelenta pentru Tarata, care investea un leu si scotea trei", definind aceasta afacere ca "un Rafo al agriculturii". In apararea lui Tarata a sarit fostul ministru al Agriculturii Ilie Sarbu.

"Cum puteam sa-l evitam pe Tarata din moment ce are dreptul la subventii... Puteam sa-l excludem doar pentru ca il cheama Tarata?", s-a intrebat retoric Sarbu, care a inceput sa laude succesele PSD in ale agriculturii, pe care oricum, in afara de pesedisti, nu le-a mai crezut nimeni. Dovada suprema: rezultatul votului.