Pentru ca, votul uninominal functioneaza in SUA sau Anglia, "dar acolo sunt practic doar doua partide care se infrunta". La noi, insa, situatia este alta: avem multe partide, asa cum avea si Rusia postsovietica. Iar vecinilor de la est nu le-a mers "experimentul" cu uninominalul, arata Nastase pe blogul sau personal.

"Va reamintesc faptul ca, pe timpul lui Yeltin, in Rusia, s-a introdus, cu mare entuziasm, votul uninominal pentru Parlament(...). Putin, la recentele alegeri parlamentare, a eliminat votul uninominal si a reintrodus votul pe liste de partide, deoarece partidele nu prea mai existau in Rusia", explica social-democratul.

"M-am referit la alegerile parlamentare din toamna trecuta din Rusia, gandindu-ma cum vor fi, la noi, alegerile - nu din acest an, ci cele din 2012 - tot uninominale sau pe liste de partid? Pe urma, m-am mai gandit si m-am intrebat daca in 2012 vom mai avea partide. Pana la urma, m-am hotarat sa o las balta pentru seara asta, sa beau un pahar de vin si, ca un bun roman, sa-mi spun: ce-o fi, o fi. Noroc cu rusii".

Dar faptul este consumat: "Marti, la Camera, a fost adoptata noua lege electorala - pentru Parlament, introducandu-se votul uninominal, de fapt un fel de vot preferential". (...) In final, cu entuziasm (inclusiv cu votul meu) cei 322 - sau aproximativ - de parlamentari au votat un nou experiment".