Audierile parlamentare ce vizeaza activitatea TVR si a Radioului Public nu sunt altceva decat un spectacol ieftin menit sa creeze premisele inlaturarii "justificate" a lui Valentin Nicolau, presedintele SRTv, si a lui Dragos Seuleanu, presedintele SRR. Asa cum ne-am obisnuit deja, cei care au pus la cale aceasta actiune isi au locul de munca la Palatul Cotroceni si sunt doi cei mai apropiati consilieri ai presedintelui Traian Basescu, Adriana Saftoiu si sotul ei, Claudiu Saftoiu.

Scenariul schimbarii presedintilor TVR si SRR a fost demascat ieri de catre deputatul PIN Lavinia Sandru, dar si de catre persoane care lucreaza in zona serviciilor de informatii. Potrivit celor doua surse, ancheta parlamentara in cazul SRR si SRTv are ca scop schimbarea conducerii institutiilor respective din ratiuni politice, iar rolul principal il are "familia Saftoiu de la Cotroceni".

Deputatul PIN Lavinia Sandru si surse din cadrul serviciilor secrete sustin ca ancheta parlamentara in cazul SRR si SRTv are ca scop schimbarea conducerii institutiilor respective, din ratiuni politice. Sursele citate spun ca "familia Saftoiu de la Cotroceni" face presiuni in acest sens.

Deputatul Lavinia Sandru a trimis conducerii Camerei Deputatilor si Senatului o scrisoare de protest fata de maniera in care se desfasoara audierile la Comisia parlamentara de ancheta a situatiei de la radioul si televiziunea publice. Sandru considera inoportuna audierea jurnalistilor care lucreaza la cele doua institutii pe motiv ca discutiile au ca scop intimidarea acestora. In opinia sa, membrii comisiei nu au nici competenta, nici statutul necesar pentru a-i trage la raspundere pe ziaristi cu privire la activitatea lor strict profesionala.

"O ancheta desfasurata in acest fel nu reprezinta decat o presiune politica asupra redactiilor, cu scopul nedeclarat, dar evident, de a determina o autocenzura subiectiva a redactorilor, care sa avantajeze reprezentantii coalitiei de la putere", se arata in scrisoarea transmisa conducerii forului legislativ. Deputatul PIN, membru al Comisiei de cultura, considera ca daca presedintii SRR si SRTv, Dragos Seuleanu si Valentin Nicolau, sunt vinovati de manipulare si cenzura, trebuie destituiti, dar prin respectarea procedurilor legale.

Lavinia Sandru a mai afirmat ca cenzura nu a fost inventata dupa 2000 si, daca tot s-a deschis cutia Pandorei, ar trebui audiate toate persoanele care s-au perindat la conducerea institutiilor in cauza si lideri politici precum Razvan Theodorescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu si familia Saftoiu. Deputatul PIN a afirmat ca "doamna Saftoiu se foloseste de influenta pe care o are pentru a schimba conducerea TVR". De asemenea, ea cere audierea membrilor consiliilor de administratie ale SRR si SRTv de dupa 1990 si a membrilor Consiliului National al Audiovizualului, care au avut obligatia legala de a controla activitatea radioului si televiziunii publice.

Saftoiu, discutiile private si justificari

Surse din cadrul serviciilor secrete sustin ca, in luna ianuarie a acestui an, consilierul prezidential Adriana Saftoiu a avut o discutie privata cu Valentin Nicolau, in cadrul careia acestuia i s-a pus in vedere ca va ramane in fruntea Televiziunii Romane doar daca il va demite pe seful departamentului de stiri si o va numi in aceasta functie pe ziarista Rodica Culcer.Discutia a fost confirmata de catre Valentin Nicolau, dar acesta a refuzat sa faca public continutul ei. "A fost o discutie intre patru ochi, pe care inca nu o fac publica", ne-a declarat presedintele SRTv.

In ceea ce-l priveste pe Dragos Seuleanu, acesta sustine ca direct nu a fost supus nici unei presiuni din partea administratiei prezidentiale, dar ca angajatii care in acest moment il contesta lasa sa se inteleaga ca sunt sustinuti de catre Cotroceni. Solicitata sa comenteze acuzatiile ce i se aduc, consilierul prezidential a afirmat ca administratia prezidentiala nu intentioneaza sa schimbe nici una dintre conducerile celor doua institutii publice.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.