La o zi dupa ce Senatul a adoptat motiunea simpla a PSD si PC „Stop degradarii nivelului de trai! Stop iresponsabilitatii din sectorul energetic“, Guvernul Tariceanu a reactionat prompt indeplinind pe jumatate doar una dintre cele zece cerinte ale documentului: reducerea cheltuielilor bugetare cu un miliard de euro, fata de cele doua solicitate de senatori. O masura care fusese anuntata, oricum, inainte ca motiunea sa fie votata. Peste restul a trecut cu vederea. De altfel, ignorarea prevederilor motiunilor simple adoptate de Parlament a devenit o obisnuinta pentru Executiv. O dovedeste bilantul celorlalte trei asemenea demersuri parlamentare.

Prima motiune fara efect adoptata de Senat dateaza de acum un an. Atunci ministrul Justitiei, Monica Macovei, a ramas in functie, in ciuda unei motiuni a PSD si PRM care cerea debarcarea acesteia. „Nu s-a intimplat nimic atunci“, isi aminteste purtatorul de cuvint al PSD, Cristian Diaconescu. O alta cerere a motiunii - cea prin care procurorul general al Romaniei si cel al DNA sa fie numiti de presedintele Romaniei la propunerea CSM - nu a fost pusa nici ea in aplicare de Executiv.

Nici motiunea „Patru milioane de lei - subventie pentru fiecare hectar de teren arabil“ din vara anului trecut nu s-a bucurat de prea mare atentie din partea Guvernului. Conform pesedistului Ilie Sirbu, din cele 13 solicitari ale documentului doar doua au fost indeplinite de Executiv, dar si acelea partial: acordarea unei subventii de 700 de lei la hectar si finalizarea Programului National de Dezvoltare Rurala.