Presedintele Traian Basescu i-a avertizat, miercuri, pe reprezentantii partidelor prezenti al consultarile pe tema Pactului pentru educatie ca daca nu se va ajunge la o solutie pentru reformarea acestui sistem Romania va fi "sacrificata".

La Palatul Cotroceni sunt prezenti liderul UDMR, Marko Bela, cel al PD-L, Emil Boc, insotit de Vasile Blaga si Gheorghe Flutur, social-democratii Vasile Dancu, Ecaterina Andronescu si Ana Birchall, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si vicele PNL Puiu Hasotti, conservatorii Irinel Popescu si Gavrila Vasilescu, precum si reprezentanti ai minoritatilor condusi de Varujan Pambuccian.

Potrivit Ziua, in deschiderea intalnirii, seful statului a facut observatii pe marginea "prezentei". "Nu pot sa nu observ nivelul diferit de reprezentare al partidelor care probabil vorbeste si despre interesul real vizavi de problema educatiei", a spus el.

Basescu si-a exprimat speranta ca este ultima intalnire inainte de o intelegere politica pentru semnarea pactului. “Obiectivul meu este sa depolitizam subiectul. Nu avem nici o solutie de crestere a competitivitatii fara sa punem accent pe educatie”, a adaugat el, citat de Gardianul.

El a afirmat, in cadrul intalnirii, ca "mult criticatul diagnostic dat de comisia prezidentiala asupra sistemului de educatie s-a dovedit a fi prea bland", pentru ca acesta a fost infirmat, din punct de vedere al severitatii, de evaluarile internationale ulterioare, care au declasat Romania din punctul de vedere al sistemului de educatie cu inca sapte locuri".

"Practic, inconstient sau constient, in cazul in care nu vom reforma sistemul de educatie, sacrificam Romania, si asta unii dintre dumneavoastra sunt convins ca o inteleg", a spus Basescu.

“Modernizarea sistemului atat de repede pe cat putem”, a sintetizat Basescu rolul politicienilor si a propus partidelor sa decida asupra unui pact pentru educatie care sa vizeze obiectivele fundamentale ale sistemului, in baza carora sa se intocmeasca in urmatoarele 12 luni o strategie coerenta. El a mai precizat ca a primit observatii de la un singur partid pe marginea pactului, pe care il va lasa deschis spre semnare de catre partide, asociatii ale elevilor, studentilor si parintilor.

Liderul PD-L, Emil Boc, a afirmat ca este momentul gasirii unui numitor comun in ce priveste performanta sistemului educational romanesc. Liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat ieri ca este nevoie de un consens al partidelor privind reforma sistemului de invatamant, aratand ca partidul va vota documentul in varianta actuala.

Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, a declarat ca presedintele Basescu a fost de acord ca pactul sa fie semnat intr-un spatiu simbolic, fara conotatii politice, informeaza Romania Libera.

Consilierului prezidential pentru educatie, Cristian Preda a explicat la BBC care ar trebui sa fie prevederile documentului.

"Pactul propune o alocare bugetara sigura care sa nu mai fie subiect de discutie si de negocieri pentru o lunga perioada de aici incolo: 6% pentru educatie", spune Cristian Preda.

"Pactul propune deasemenea cateva principii fundamentale: solidaritatea. Solidaritatea este un principiu care este afirmat foarte clar pentru ca sunt astazi zone defavorizate, sunt foarte multe aspecte social si uneori etnic, si trebuie facut un efort pentru ca aceste zone sa fie sprijinite ", mai spune consilierul prezidential pentru educatie.

Traian Basescu a invitat partidele parlamentare si la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut pentru a discuta cu acestea despre pactul national pentru educatie, PC, PSD si PNL refuzand invitatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.