S-au dus vremurile cand declaratiile prezidentiale la adresa magistratilor erau ignorate, in planul public judecatorii si procurorii necomentandu-le.

Iata ca declaratia facuta joi de seful statului Traian Basescu cu privire la magistratii care ar fi colaborat cu Securitatea, intr-un procent de 25 la suta, a generat reactia sefului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Lidia Barbulescu, aflata la bilantul Curtii de Apel Cluj.

Reprezentantul magistratilor s-a declarat surprins de declaratia presedintelui, care cita din Germina Nagat, si a spus ca seful statului, ca "un inginer cum este" ar fi trebuit sa calculeze mai bine procentul. "Declaratia aduce o pata deosebita asupra judecatorilor si procurorilor. In raport cu verificarile CNSAS, facute in 2006-2007, au fost verificati 3.512 judecatori si procurori, iar dintre 118 cazuri unde existau suspiciuni, doar in 25 a fost vorba de politie politica", a spus Barbulescu. Seful CSM a subliniat ca afirmatia presedintelui este "fara aprofundare", de natura sa faca "si mai mult rau sistemului".

Procentul avansat de Traian Basescu nu este real, pentru ca trebuia raportat la numarut total de dosare verificate. Printr-un comunicat de presa, CSM "dezavueaza" afirmatia prezidentiala si a reprezentantei CNSAS, "deoarece discrediteaza sistemul judiciar si au caracter de dezinformare a opiniei publice". CSM afirma ca doar un procent de 0,71% din magistratii verificati au colaborat cu organele de securitate, ca politie politica. La randul sau, Claudiu Secasiu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat ca sefa Directiei de investigatii a institutiei, Germina Nagat, s-a referit, la BBC, la un numar de dosare, nu la un procent din totalul magistratilor si, in consecinta, Traian Basescu a preluat o infomatie eronata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.