Judecatorii Curtii Constitutionale au fost sesizati de 70 de parlamentari PD-L care au acuzat ca PSD-PNL-PRM-UDMR-PC au instituit privilegii pentru demnitari
Judecatorii constitutionali analizeaza astazi legea potrivit careia actualii chiriasi de lux ar putea sa-si cumpere locuintele prin negociere directa. Judecatorul Tudorel Toader este insa si el chirias al Regiei.
Lista imobilelor RA-APPS care vor fi vandute nu a fost nici acum definitivata.

La mai bine de o luna de la sesizare, judecatorii Curtii Constitutionale discuta, in sedinta de astazi, daca este sau nu conform Legii fundamentale actul normativ prin care chiriasii Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) au primit dreptul sa cumpere, prin negociere directa, imobilele ocupate. Este vorba de legea prin care actualii chiriasi ai RA-APPS au obtinut posibilitatea de a-si achizitiona, cu prioritate, casele in care locuiesc si pe care parlamentarii PSD-PNL-PRM-UDMR-PC s-au incapatanat sa o adopte intr-o forma convenabila, refuzand cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu. Ulterior, 70 de parlamentari PD-L au atacat actul normativ la Curtea Constitutionala pe motiv ca se instituie privilegii pentru demnitari. Semnatarii sesizarii au invocat incalcarea art. 16, alin. 1 din Constitutie, referitor la egalitatea cetatenilor "in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", pledand pentru vanzarea imobilelor administrate de RA-APPS prin licitatie publica si nu prin negociere directa.

Pe de alta parte, desi anuntata cu surle si trambite, lista imobilelor pe care RA-APPS intentioneaza sa le scoata la vanzare se lasa asteptata. Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a anuntat restructurarea Regiei pana la sfarsitul anului 2007, ceea ce implica atat reducerea personalului si a numarului de sucursale, cat si pregatirea in vederea vanzarii a unei mari parti a patrimoniului. La momentul respectiv, Bolojan a mai declarat ca aproximativ jumatate din imobilele RA-APPS din Bucuresti ar fi urmat sa fie vandute, prin negociere directa sau licitatie publica, in urmatoarele luni. Desi au trecut luni bune de atunci, lista proprietatilor la care va renunta RA-APPS nu a fost stabilita pana acum.

In tot acest rastimp, au fost prelungite insa contractele de inchiriere ale unor chiriasi de lux, iar in alte cazuri s-au avansat "solutii" ingenioase, doar-doar nu s-ar ajunge la situatii delicate. Mai ales ca printre persoanele vizate se numara politicieni "cu greutate", incepand cu liderul PSD, partid de sustinerea caruia liberalii si Guvernul au mare nevoie in Parlament. Reamintim ca prin Ordinul 773 din 28 decembrie 2007, semnat de Bolojan, au fost prelungite cu un an contractele de inchiriere pentru chiriasii din 365 de imobile din Bucuresti si din alte 67 din tara. Au existat insa si exceptii, stabilite printr-o anexa cu 37 de adrese. Celor care locuiesc in aceste imobile administrate de RA-APPS nu li s-au prelungit contractele, casele respective fiind propuse de SGG drept locuinte de serviciu sau de protocol, caz in care pot fi ocupate doar pe durata exercitarii functiei in baza careia persoanele respective au devenit chiriasi ai regiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.