Potrivit lui Marko Bela, sistemul propus de Traian Basescu via Partidul Democrat ar exclude UDMR din Parlamentul Romaniei. “De ce sa fim sinucigasi? Daca am sustine un astfel de proiect ar insemna ca in Parlamentul Romaniei, din UDMR ar ramane doar cativa purtatori de cuvant. De ce sa sustinem un proiect de vot uninominal care ne-ar exclude din Parlament?”, a intrebat retoric Marko Bela, adaugand ca “multi au incercat sa ne convinga ca nu vom fi exclusi din Parlament, ci ca vom fi doar mai putini, dar de buna calitate, ori noi avem alte pareri”.

Tot in cadrul aceleiasi conferinte de presa, liderul UDMR si-a eprimat opinia cu privire la interesul scazut manifestat de alegatori pentru referendumul privind introducerea votului uninominal. Potrivit lui Marko Bela, principalul motiv al esecului referendumului ar fi “decizia neinsiprata de a organiza in aceeasi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, alegerile pentru Referendumul popular, foarte multi alegatori fiind astfel derutati cu rpivire la subiectul alegerilor”.

Totodata, liderul udemerist a tinut sa adauge ca, in opinia sa, este firesc ca la alegerile pentru referendum sa fie o prezenta mai mica la urne decat in cazul alegerilor europarlamentare, fiindca “si romanii au inteles ca miza alegerilor pentru parlamentul European este mai importanta decat cea pentru Referendumul privind introducerea votului uninominal”.