Absenteism masiv! Previzibil, de altfel, in contextul in care, electoratul este dezamagit si scarbit de scandalurile fara de sfarsit si orgoliile de pe scena politica.

Inca de la primele ore ale diminetii, stirile curgeau una dupa alta pe fluxurile agentiilor de presa si la televiziuni: prezenta slaba in judetul..., studentii nu se inghesuie la urne..., pensionarii refuza sa..., prezenta sub asteptari pentru romanii de afara... Cei mai optimisti lideri de partid vorbeau de o prezenta de cel mult... 33-35 la suta. Clasa politica a primit un vot de blam usturator! De altfel, potrivit BEC, ieri, pana la orele 16.00, votasera la euroalegeri doar 19,61% dintre romani, iar la Referendum, si mai putini.

Daca in ultimele ore, cei aflati in competitie nu urmau sa ne faca vreo “surpriza” cu iz de frauda grosolana, prezenta la urne nu avea cum sa depaseasca 32-33%. Nu am intalnit de multa vreme atata dispret din partea unui alegator mintit, sfidat si calcat in picioare zi de zi. Sectiile de votare au fost ocolite mai abitir ca... spitalele. Lumea s-a saturat de micimea politicienilor, de obraznicia si nesimtirea acestora. Acum, Basescu, democratiii, liberalii si liberal-democratii ridica din umeri si cauta vinovati pentru refuzul populatiei de a se prezenta la vot. Electoratul a inteles ca, de prea multe ori, votul dat uneia sau alteia dintre partide se pierde in van cat timp jocurile si negocierile din culise conduc la un adevar dramatic: cei ce se acuza in campanie devin, subit, aliati in ale politicii dupa anuntarea votului.

De ani de zile, clasa politica se lupta, disperat pentru suprematie, pentru a ajunge acolo sus, intre decidentii zilei, intre cei care au obraznicia de a considera ca au dreptul de a decide, doar in slujba propriului interes, asupra celor multi.

Acum, la sfarsitul unei campanii mincinoase, in care liderii politici s-au intrecut in promisiuni peste promisiuni, tot ce a contat pentru acestia a fost numarul zerourilor aruncate in lupta. Au crezut si s-au inselat ca acest lucru este suficient. Ca daca te dai pe patine, evident electoral, in calusei sau in lanturi, daca incerci sa cumperi voturi prin premii care constau in bilete de tratament la Techirghiol sau daca zambesti radios si complice in fata unui electorat pe care il consideri de prea multe ori inutil, cu exceptia campaniilor electorale, este suficient. Eroare! Astfel, miile de bannere, afise, pliante si panouri publicitare nu si-au mai atins, ca in alte dati, tinta. Insa, in stilul caracteristic, alesii vor cauta vinovati pentru aceasta palma pe care populatia le-a administrat-o. Vinovatii vor fi gasiti imediat. Pentru liberali, numele acestora sunt Basescu si PD, in timp ce pentru “hoardele” democrat-liberal-democrate, Tariceanu si... Parlamentul. Mai mult, celelalte partide considera ca de vina, sunt toti acestia la un loc.

Campania a fost una care a adus doar lehamite electorala. Toate partidele , de la PNL si PD, pana la liliputanele PIN si PNTcd au promis ca lupta politica va fi una pe idei, programe, iar electoratul va fi informat despre importanta euroalegerilor. Ma tem ca, foarte multi, ingrijorator de multi chiar dintre eurocandidatii multor partide, habar nu au ce inseamna sa fii ales in Parlamentul European. Ce sa mai vorbim despre electoratul din mediul rural, in care media studiilor este de cel mult 10 clase? Ne aducem aminte de mitingurile anilor 1990 cand sute de mii de oameni ieseau in strada pentru a sustine un candidat. Acum, la 18 ani de democratie originala, este aproape imposibil sa strangi cateva mii de simpatizanti... Aceste date spun totul, iar vorbele goale, electorale ale presedintelui-jucator de la Cotroceni privind necesitatea reformei clasei politice nu au mai prins...

O palma, usturatoare a primit si cel care se crede “avocatul” celor multi, judecator al clasei politice, mai putin ale PD si PLD. Prezenta la Referendum a fost una jalnica. Era evident ca este imposibil sa ai o prezenta de 50 plus unu la suta din numarul total al celor cu drept de vot. Basescu a stiut asta din prima clipa. A contat, insa, prea putin acest lucru. A contat doar faptul ca se va implica, fara niciun fel de reticenta, in campania pentru euroalegeri. “Pestele de la cap se impute!” suna un proverb popular romanesc. Iar noi, daca privim la principalii actori politici ai zilei: Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu, Emil Boc, Marko Bela, Mircea Geoana, iar exemplele pot continua, observam ca lupta acestora pentru Putere si disperarea de a administra lovitura de gratie celuilalt a atins deja cote ametitoare care exced interesul cetateanului si implicit al unei Romanii care se viseaza europeana. Realitatea este cruda: “razboiul dintre Palate” va continua fara indoiala, indiferent de votul din 25 noiembrie, clasa politica va declansa, mai mult ca sigur chiar de astazi, o noua batalie care va viza noua configuratie a scenei politice post-euroalegeri, jocurile de culise, orgoliile si sfidarea electoratului vor face parte de asemenea din peisaj... Indiferent de prezenta la vot, Romania va trimite 35 de europarlamentari la Bruxelles.

Competenti, incompetenti, politruci sau rupti de realitatile europene, acestia au datoria de a reprezenta cu cinste Romania si Uniunea Europeana. Si acolo sunt jocuri legate de marile familii politice insa limitele sunt altele decat la Bucuresti. Acestia vor trebui sa lase acasa, metehnele dambovitene si sa inteleaga, daca sunt capabili de acest lucru, ca absenteismul masiv reprezinta inainte de toate un semnal alarmant pentru... clasa politica. Lupta politica se anunta a fi, insa, extrem de tensionata, in contextul in care anul 2008 anunta doua examene cruciale pentru clasa politica: primele alegeri locale si parlamentare de la intrarea Romaniei in UE. In cateva cuvinte, viitorul nu suna deloc bine: Campania s-a incheiat! Incepe campania!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.