Ceea ce se vede, atunci cind cauti afisele europarlamentare cu luminarea, sint citeva metafore stinghere, jocuri de cuvinte nereusite si multa, multa sobrietate.
Parlamentarul european este un produs nou pe care nimeni nu stie sa il foloseasca. Aceasta este concluzia putinilor publicitari care ne-au raspuns la intrebarile despre afisele europarlamentare. Pentru ca majoritatea specialistilor contactati de Cotidianul au ezitat sa raspunda, iar motivul pentru care ne-au refuzat descrie cel mai bine plictiseala din jurul campaniei: nu au observat materialele promotionale sau nu au fost atit de atenti la ele incit sa vrea sa-si dea cu parerea.

Partidele si-au tras, cu mic, cu mare, un slogan si un afis, pentru a trece si incercarea europeana. Alaturi de traditionalul concept cu Basescu in frunte, PD a adaugat, special pentru UE, si o metafora scolara, tradusa prin mesajul „Prima promotie a noii clase politice“. Afisul exprima constiincios chiar un album de absolvire. In mijlocul candidatilor stau rama goala a unei fotografii si explicatia „Dirigintele e ocupat cu referendumul“. Un alt panou insista pe idee ca sa inteleaga toata lumea, avind ca bonus textul: clasa „a invatat de la cel mai bun“. „PD lasa, de fapt, culoar pentru Traian Basescu. Iti vine sa te uiti dupa ardei si vezi stampila. Asta au dorit, desigur. A devenit o traditie ca Basescu sa ne cheme, din timp in timp, la mobilizare generala pentru o cauza finala care, de fapt, se dovedeste doar un preludiu pentru o alta batalie si mai importanta, si mai nobila, si mai singeroasa. De vazut cind va obosi publicul la stimulul 'Hai pe ei!>>“, comenteaza pe blogul sau Catalin Tolontan o alta parte din afisele PD, intr-o analiza mai larga, care ia in vizor promovarea politica din aceasta perioada, cu mentiunile ca 1. „Iti poate placea o campanie, dar poti vota cu altcineva“ si 2. Nu are „nici competente politice si nici de creatie publicitara“, e vorba doar de pareri „care tin de comunicare, de mesaj si nu neaparat de executii“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.