Desi Geoana a decretat o perioada de moratoriu in PSD, el nu a reusit sa tina sub capac nemultumirile subalternilor sai care i-au trecut mai nou in cont o alta „gafa politica“ (taxata prompt de Ion Iliescu): afisarea alaturi de seful statului la lansarea eurocandidatilor social-democrati. Pentru perioada post-Geoana, in partid se vehiculeaza mai multe nume: Cristian Diaconescu, Sorin Oprescu si chiar Nicolae Vacaroiu.

Parlamentarii din „aripa dura“ a PSD in frunte cu Ion Iliescu sunt extrem de nemultumiti de ultima gafa a liderului lor. „Cred ca am mai scazut in sondaje vreo trei procente“, declara, ieri, unul dintre pesedisti, povestind cum multi dintre colegi l-au interogat in teritoriu, derutati fiind de miscarea lui Geoana. Pana acum, pesedistii stiau ca Basescu e dusmanul lor, iar invitarea acestuia a marit confuzia nu doar in randul electoratului PSD, dar si printre membrii de partid. Geoana si echipa lui sunt lasati sa-si duca mai departe campania pentru PE. Asta ar fi si motivul pentru care Iliescu a invocat probleme de varsta pentru a nu se implica deloc in campanie, nota de plata urmand s-o achite exclusiv „prostanacul“.

Ion Iliescu cedeaza doar fortat

Cea mai grea problema pentru pesedisti este sa decida pe cine pun in locul lui Geoana. Presedintele de onoare, Ion Iliescu, nu prea mai vrea sa se implice, desi revenirea acestuia la conducerea partidului pe o perioada limitata este dorita de majoritatea senatorilor, dar si de o parte importanta a deputatilor. Iliescu si-ar calca pe inima doar daca filialele i-ar cere expres acest lucru la Congres si l-ar „forta“ sa preia fraiele. Dupa ce a fost invins la Congresul din mai 2005, „batranul Edec“ nu mai risca sa-si anunte o candidatura fara sustinere totala.