Adomnitei respinge pretentiile imposibile ale maghiarilor * Pachetul de legi ale Educatiei, amanat pana dupa euroalegeri
Cu o zi inainte de lansarea proiectului privind pachetul de legi ale Educatiei, liderul UDMR Marko Bela i-a cerut ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, schimbari radicale in invatamantul pentru minoritatea maghiara. Ministrul a refuzat pretentiile udemeristului, dar lansarea proiectului a fost amanata pana dupa euroalegeri, sub pretextul ca actualul context nu este oportun pentru o dezbatere serioasa.

Mobilizat de riscul pierderii alegerilor pentru PE, Marko Bela si-a radicalizat actiunile si a mai facut un pas fara precedent, mergand, marti seara, la ministrul Educatiei, cu o intreaga lista de solicitari vizand exclusiv invatamantul pentru minoritatea maghiara, au precizat surse parlamentare, citate de Mediafax. Marko a cerut ca limba romana sa fie invatata de catre scolarii de etnie maghiara ca limba straina, Istoria romanilor si Geografia Romaniei sa fie studiate in limba maghiara si, implicit, examenele aferente acestor discipline sa fie sustinute tot in maghiara. Mai mult, liderul UDMR a mai cerut ca directoriii unitatilor de invatamant din comunitatile maghiare sa fie numiti dintre reprezentanti ai etniei, sustin sursele citate. Pentru ca la dezbaterea proiectului de lege privind statutul minoritatilor, udemeristii au ridicat aceleasi pretentii, initiativa legislativa este blocata in Parlament de doi ani. In aceste conditii, Marko a decis sa incerce o alta cale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.