Timp de aproape 17 ani, liderii UDMR, in frunte cu Marko Bela, au reusit sa dea tupeului si obrazniciei din politica, zi de zi, orizonturi care pareau greu de atins.

Uniunea a reusit o performanta greu de atins, in perioada post-decembrista, reusind prin negocieri abile, santaj si politica duplicitara sa se mentina la guvernare in mai toate ecuatiile politice posibile. Fie ca a fost vorba de PSD, Alianta D.A. sau PNL, Marko Bela si colegii sai au stiut sa profite la maxim de putinele, dar indispensabilele voturi ale parlamentarilor UDMR. Cu cat scandalul de pe scena politica a fost mai acerb, cu atat, acestia au obtinut... mai mult. Autonomia teritoriala a fost un refren pe care l-am auzit, din ce in ce mai des, cu consecintele si impactul de rigoare. Liderii Uniunii au ajuns in situatia de a crede ca isi pot permite orice. Efectiv, orice. Autonomie teritoriala, folosirea limbii maghiare in Justitie si administratie, introducerea acesteia drept... a doua limba oficiala a statului roman si exemplele pot continua. In fata reactiei palide a autoritatilor, nimeni altele, decat reprezentantii partidelor cu care s-au aflat sau se afla... la guvernare, Marko Bela, Attila Verestoy si Gyorgy Frunda, au continuat sa uimeasca printr-un tupeu greu de imaginat. Nu mai departe de sambata seara, in cadrul festivitatii de lansare a candidatilor UDMR pentru Parlamentul European, la Targu Mures, presedintele Uniunii, Marko Bela, s-a remarcat printr-un discurs radical.

Si in privinta luptei maghiarilor pentru autonomie si pentru redobandirea pamantului pierdut de stramosi. „In 1241, stramosii nostri au pierdut. In 1526, stramosii nostri au pierdut din nou si, pentru un secol si jumatate, tara nu a mai fost a noastra. Ultima data, aceasta patrie s-a pierdut in 1918, cu noi cu tot, iar datoria noastra este sa redobandim acel pamant pierdut. Sa redobandim tot ce am pierdut: casele, padurile, pamanturile, steagul”, a subliniat Marko Bela.

Disperarea obrazniciei

Exasperat de riscul ramanerii in afara Parlamentului si de pierderea influentei si privilegiilor din Uniune, Bela a continuat sa se lanseze in acuzatii extrem de dure, care reprezinta o sfidare nu atat la adresa romanilor, dar si a unei Constitutii pe care a jurat sa o apere. Liderul UDMR a precizat ca Uniunea Europeana trebuie cladita astfel incat maghiarul sa se apropie cu maghiar si ca trebuie muncit pentru ca aceasta coexistenta maghiaro-maghiara sa fie desvarsita. El a sustinut ca UDMR s-a angajat in batalia pentru autonomie inca din anul 1990 si ca aceasta va mai dura. Acesta a dat Tirolului de Sud care, potrivit lui Marko, si-a obtinut autonomia dupa 30 de ani. Senatorul Frunda Gyorgy, aflat pe primul loc pe lista de candidati ai UDMR prentru PE, a subliniat ca este absolut necesar ca maghiarii sa fie reprezentati la Bruxelles si ca nu mai este suficient sa se faca politica doar acasa. El a aratat ca UDMR nu poate accepta sa nu intre in Parlamentul European, desi exista un candidat independent, „care nu a tinut cont de interesele maghiarilor din Romania” si ca prin prezenta Uniunii in PE poate fi adusa in atentia Bruxelles-ului dorinta de autonomie a maghiarilor. Candidatii UDMR la Parlamentul European au fost lansati la Targu Mures sub sloganul „Noua descalecare”. “Fiecare partid este constient ca prin votul uninominal nu se va imbunatati clasa noastra politica, a adaugat Marko Bela.

NU uninominalului...

Potrivit presedintelui UDMR, clasa politica romaneasca trebuie imbunatatita si este nevoie de schimbari importante, uneori chiar radicale in acest sens, dar prin votul uninominal nu se va ajunge la asa ceva. In schimb, sustine liderul UDMR, se discuta foarte mult si cu multa demagogie, zilele acestea despre votul uninominal si, in mod demagogic, fiecare politician opteaza pentru respectivul vot, stiind ca acest lucru are impact la opinia publica. „Vazand aceasta unanimitate care este viabila, care functioneaza, dar care nu ne face mai buni, bineinteles ca si UDMR a zis ca nu ne putem impotrivi sau degeaba ne impotrivim, ca nu vom avea castig de cauza”, a precizat Marko Bela. Liderul UDMR a mai precizat ca prin votul uninominal nu se pot rezolva proleme precum migratia politica, in conditiile in care exista politicieni care au trecut prin toate partidele politice sau aproape prin toate si care isi schimba doctrinele si partidele cum isi schimba altii haina. „Nu cred ca prin votul uninominal se pot rezolva aceste lucruri. Am putea sa impunem interdictii, am putea sa impunem reguli prin care totusi sa limitam aceste deficiente”, a aratat Marko Bela. Acesta sustine ca rezultatul votului uninominal ar fi ca cel mai mare partid este saltat si ia nu cat are ca proportie, ci mult mai mult, iar partidele mici, care ar deranja si creeaza o situatie complexa in Parlament, raman pe dinafara.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.