Desi habar nu au avut ca liberal-democratii, sau cel putin asa sustine Emil Boc, au de gand sa initieze o motiune de cenzura la adresa Guvernului, colegii lor de Protocol de colaborare politica si parlamentara au declarat ca ii vor sustine pana la capat.

„Orice demers este oportun daca vizeaza caderea Guvernului” a precizat liderul PD, reiterand acuzatiile de coruptie si incompetenta la adresa actualului Cabinet. Insa in strategia perseverenta a democratilor intru demolarea lui Tariceanu a aparut si o nuanta. Initiativa liberalilor lui Stolojan este oportuna oricand, dar parca, ceva mai... oportuna, abia dupa alegerile pentru UE. La aceasta concluzie ar fi ajuns conducerea democrata intrunita in sedinta Consiliului Director al partidului, sustin surse democrate. Insa oficial, liderul lor a evitat sa precizeze o data exacta. „Cel mai probabil, depunerea ei va avea loc dupa europarlamentare” a apreciat precaut Boc, in timp ce Stolojan pare sa fie de alta parere. „In zece zile vom avea textul motiunii gata” a declarat liderul PLD, urmand ca perioada imediat urmatoare sa fie dedicata strangerii de semnaturi parlamentare necesare depunerii documentului.

PD, dezinteresat de-o noua motiune

Divergenta de opinii asupra oportunitatii initierii unui astfel de demers este generata nu de viziuni diferite, ci doar de faptul ca interesele politice de moment ale celor doi parteneri nu coincid. Pentru liberal-democrati este vital sa poata „iesi in luminile rampei” exact pe perioada campaniei electorale. Procentul pe care-l vor inregistra liberal-democratii la europarlamentare nu este important in sine, ca indeplinire a unui obiectiv politic declarat - evident, cati mai multi europarlamentari PLD -, ci prin prisma pozitionarii tocmai fata de partenerul politic.

„PLD trebuie mai intai sa convinga” -scuza invocata de Stolojan pentru motivarea amanarii unei decizii politice de fuzionare sau alianta juridica intre PD si PLD - face referire nu la convingerea potentialilor simpatizanti electorali, ci tocmai, la partenerii democrati. Pe de alta parte, democratii nu par prea incantati sa taie din felia lor de tort electoral, un procent oarecare, pe care sa-l ofere frateste satelitului politic. Democratii au cu totul alte socoteli si pe principiul „nimic nu prisoseste”, ar cam vrea sa-si umfle propriile procente, jucandu-si cartea singuri. Iar cartea, vesnicul as din maneca democrata, se numeste... Traian Basescu si al lui referendum pentru votul uninominal. In acest context, initierea unui demers parlamentar anti-Guvern, ce s-ar suprapune peste dezbaterile electorale europarlamentare, peste care... se suprapune si campania pentru votul uninominal... nu ar face decat sa incurce prea mult itele si sa abata atentia electorului inspre liberal-democrati. Care au si ei (nu?) acelasi as in maneca precum democratii. De altfel, PD nu are deocamdata niciun interes pentru a ajuta PLD sa creasca, deoarece un PLD prea puternic ar putea impune o fuziune, iar actualii lideri democrati si-ar vedea posturile amenintate.

Astfel ca, este de asteptat ca in perioada urmatoare, democratii sa nu miste niciun deget in vederea sustinerii demersului liberal-democratilor, desi aparent, declarativ, isi vor da tot interesul. Gestul politic al lui Boc de a pune la dispozitia PLD „toate semnaturile PD” este de asemenea de fatada, stiut fiind faptul ca numarul acestora insumat cu cel al liberal-democratilor nu este suficient nici pentru a depune motiunea, daramite pentru ca demersul sa mai si reuseasca. De altfel, Boc a si incercat sa se delimiteze oarecum de acest demers, prin declaratia (repetata de mai multe ori) ca „sarcina” negocierilor parlamentare in vederea sustinerii motiunii a fost trasata partenerilor. Iar precizarea ca PD nu va negocia „sub nicio forma cu social-democratii, deoarece ne-o interzice programul politic”, dupa ce, cu nicio saptamana in urma, pe scena politica se discuta infocat despre guverne de uniune nationala, nu reprezinta altceva decat un semnal clar de delimitare dat de liderul democrat. Stolojan insa, nu are ce face si incearca doar sa profite de momentul politic. Filmuletul cu Remes, acuzele de incompetenta la adresa Guvernului, dosarele la DNA ale ministrilor, si chiar amenintarea cu activarea clauzei... sunt elemente importante, care pot duce la indepartarea lui Tariceanu si la „recuperarea” partidului mama. O sansa nesperata, de care liberalii lui Stolojan, nu pot sa nu incerce sa nu profite.

Basescu, MAI presedinte pentru democrati

Traian Basescu este, conform Constitutiei, presedintele tuturor romanilor, dar mai ales... al democratilor. Care, fiind mai romani si mai politicieni ca altii, isi vor lansa candidatii la europarlamentare in prezenta carismatica a domnului presedinte. Gurile rele spun ca ar fi campanie electorala „pe fata”, dar cum data de prezentare a candidatilor democrati o devanseaza pe cea oficiala a declansarii campaniei, se pare ca totusi Constitutia scapa nesifonata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.