Lupta pentru Primaria Capitalei e departe de tumultul campaniei din primavara lui 2004. Sunt 18 candidati inscrisi in cursa, dar sanse reale au doar doi: Adriean Videanu, candidatul Aliantei PNL-PD, si Marian Vanghelie, desemnat de PSD. Dintre ceilalti, mai sunt cativa care au o oarecare notorietate: Radu Opaina, candidatul PUR, Anca Petrescu, candidat PRM, Ralu Filip, presedintele CNA, independent, Cristian Popescu "Piedone", candidat din partea BND, si candidatul AP, Nicolae Serbu. Ceilalti 12 candidati sunt practic necunoscuti, la fel ca si formatiunile politice care ii propulseaza.

Adriean Videanu

Vicepresedintele democrat Adriean Videanu are 42 de ani si este si un prosper om de afaceri, cu o avere estimata de revista "Capital" la 30 milioane de dolari. Este casatorit si are doi copii. Este membru PD din 1990.

A ocupat pana de curand functia de vicepremier in guvernul Tariceanu, insarcinat sa negocieze un nou acord cu Fondul Monetar International. A demisionat din functie inainte de a-si depunde candidatura la primarie.

Programul sau electoral, bazat pe cel al Aliantei D.A., poate fi gasit pe Internet la adresa www.videanu.ro. Videanu a declarat ca intentioneaza sa continue politica promovata de Traian Basescu la Primaria Bucuresti.

Marian Vanghelie

Daniel Marian Vanghelie este un personaj politic controversat. El a reusit sa castige de doua ori Primaria Sectorului 5, cu toate ca pe perioada primului mandat a fost acuzat de ilegalitati. In mai 2004, Vanghelie s-a autosuspendat din PSD, dar a fost reprimit in partid dupa ce a reusit sa castige un nou mandat de primar de sector. Surprinzator poate, Marian Vanghelie a ales si el sa se prezinte pe Internet, pe site-ul www.vanghelie.ro. Am preferat sa-l lasam pe candidat sa se prezinte, citand de pe site.

"M-am nascut in Bucuresti, in 1968, intr-o familie de oameni modesti. La 14 ani, am inceput sa muncesc, iar la 18 ani am ajuns sef de sectie la marochinarie. Dupa revolutie, m-am lansat in afaceri, unde am avut succes. Cativa ani mai tarziu, am intrat in politica. In 2000, am fost ales primar al sectorului 5, iar in 2004 am fost reales chiar din primul tur, datorita lucrurilor pe care le-am facut pentru bucurestenii din sectorul meu. Pe sotia mea, Charlotte, am cunoscut-o in adolescenta. (...) Amandoi suntem tare mandri de Alexandru, baietelul nostru, care este acum in clasa a IV-a".

Programul sau electoral contine foarte multe promisiuni: "Renegocierea contractului cu societatea Apa Nova este esentiala pentru Bucuresti. E un contract prea pagubos pentru cetateni, nu insa si pentru firma: numai anul trecut, societatea Apa Nova a avut un profit de 16 milioane de euro. (...) Autobuzele invechite trebuie schimbate, iar eu pot sa fac asta. In cel mai scurt timp voi declansa procedurile de licitatie pentru cumpararea a 600 de autobuze noi. (...) Trebuie sa ne aducem aminte ca suntem o comunitate, ca avem datoria sa-i ajutam pe cei de langa noi.

Bugetul orasului isi permite alocarea unui procent cuprins intre 2 si 4% pentru protectia sociala a pensionarilor aflati in dificultate financiara, a copiilor si a persoanelor cu handicap. (...) Sunt 499 de scoli in tot orasul. Peste 100 de unitati de invatamant vor avea bani pentru modernizare de la Banca Europeana de Investitii. Celelalte vor fi reabilitate exact ca unitatile scolare din sectorul 5. (...) Pasajul de la Basarab si parcarile subterane sunt importante. Dar nu ti-e oare mai de folos sa aducem apa si canalizare pe cele 1.850 de strazi pavate cu pietre de rau, ca in Evul Mediu? Salubrizarea e marea problema a Bucurestiului. (...) In cel mult sase luni, in Bucuresti vom avea licitatii internationale pentru curatenie in toate sectoarele Capitalei".

Anca Petrescu

Deputatul Anca Petrescu a fost desemnata ca si candidat la primarie de conducerea PPRM. S-a remarcat prin coordonarea grupului de arhitecti care a proiectat Casa Poporului, constructie pentru care a fost ras de pe fata pamantului cartierul istoric al Bucurestiului. Anca Petrescu se numara printre alesii pe care Coalitia Pentru un Parlament Curat i-a nominalizat ca fiind incompatibili moral cu aceasta calitate. Printre prioritatile programului sau edilitar se numara: rezolvarea problemei locative, curatenia orasului, reabilitarea retelelor de apa si canalizare, crearea de noi parcari, asigurarea unui comert civilizat in pietele agroalimentare, optimizarea activitatii in spitale, scoli, unitati de cultura si cercetare stiintifica, solutionarea problemei cainilor comunitari si o mai buna gospodarire a fondurilor bugetare si fondurilor externe.

Radu Opaina

Radu Opaina a semnat inscrierea in PUR cu putin inainte sa devina candidatul oficial al acestei formatiuni pentru alegerile din Bucuresti. Candidatul PUR este presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Proprietari. S-a nascut in 1967. A absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, specializarea Telecomunicatii, promotia 1993. Este casatorit si are un copil.

De pe site-ul lui, www.raduopaina.ro, am luat declaratia: "Eu cunosc cel mai bine problemele lor: locuiesc intr-un apartament de bloc, am administrat blocuri, am scris carti si organizez cursuri pentru administrarea imobilelor. In cele din urma, lucrurile greu de rezolvat din Capitala sunt mai toate legate de blocuri. De aceea, pentru Bucuresti voi fi in primul rand primarul oamenilor de la bloc. Dar de solutiile pentru cei de la bloc vor beneficia si ceilalti locuitori ai Capitalei. Caci si ei circula pe acelasi strazi, si ei au aceleasi nevoi".

Ralu Filip

Presedintele CNA candideaza ca independent. S-a nascut in 1959 si este casatorit, avand doi copii. A absolvit Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti in 1984. Pe site-ul sau, www.ralufilip.ro, candidatul declara: "Veniturile Primariei Municipiului Bucuresti sunt mult prea mici pentru a putea rezolva toate problemele majore ale bucurestenilor, ale orasului. Probleme cauzate si de faptul ca in ultimii 15 ani administratia orasului a cheltuit aproape 10 miliarde de euro fara sa rezolve pana la capat nici macar o singura mare problema (...) Putem pune capat acestei situatii alungand politica din administratie. Cum? Alegand un primar independent".

Cristian Popescu "Piedone"

Candidatul BND, Cristian Popescu, a demisionat din PSD ca sa se inscrie in cursa electorala. Mult mai cunoscut dupa porecla "Piedone" decat dupa nume, s-a nascut in 1963, este casatorit si are doi copii. Este absolvent al Liceului Industrial Dimitrie Gusti din Bucuresti. Pe site-ul www.piedone.ro, Cristian Popescu isi expune pe larg, pentru cei interesati, cele 10 programe pentru Bucuresti: "In ceea ce ma priveste, voi continua proiectele de modernizare incepute si voi realiza proiecte noi, in primul rand pentru pensionari si tineri, usor de realizat, cu bani putini, dar intotdeauna cu sprijinul cetateanului si al microcomunitatilor. Ideile mele principale sunt: parteneriat in sectorul public si cel privat, parteneriat cu comunitatile si microcomunitatile din cartiere, descentralizarea prin transfer al unor atributii mai largi primariilor de sector".

Nicolae Serbu

Nascut in 1964, licentiat in drept, Nicolae Serbu este un om de afaceri de succes. Unul dintre fondatorii Pietei de Capital din Romania, proprietar al postului de televiziune Atomic, Nicolae Serbu a intrat in competitia electorala pentru Primaria Generala din partea Actiunii Populare. In 10 martie 2005, Serbu a lansat ideea construirii unui circuit automobilistic in jurul Palatului Parlamentului si organizarea pentru inceput a unor curse in cadrul campionatului german de turisme (DTM), urmand ca in viitor sa se organizeze chiar un Mare Premiu de Formula 1. Costul acestui proiect, finantat exclusiv din fonduri private, ar fi de circa sase milioane de euro, iar Serbu considera ca poate fi realizat in maximum sase luni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.