Verheugen promite finalizarea negocierilor de aderare cu patru zile inainte de alegeri
Dupa ultima vizita a premierului Adrian Nastase la Bruxelles, comisarul european pentru extindere Guenter Verheugen a anuntat ca Romania ar putea incheia negocierile de aderare cu patru zile inaintea alegerilor din Romania, la 24 noiembrie, anunta corespondentul BBC.

Anuntul a surprins majoritatea diplomatilor europeni, care se asteptau ca negocierile cu Romania sa fie finalizate undeva in luna decembrie si poate chiar la inceputul anului viitor. Conform corespondentului BBC la Bruxelles, negocierile se anunta inca dificile.

Pana in prezent, opinia generala era ca Romania nu va putea incheia negocierile din punct de tehnic decat la 14 decembrie, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de externe.

Or, dupa lungi discutii cu premierul roman Nastase, comisarul Guenter Verheugen a declarat: "Raman convins ca este nu numai posibil, ci si necesar ca negocierile cu Romania sa fie incheiate pana la sfarsitul lunii si am discutat problemele ramase in suspensie.

Sunt mandru sa spun ca Romania a facut progrese bune in ultimele patru-cinci saptamani, si cred ca acum suntem aproape de finalizarea negocierilor" - a spus Verheugen, indicand ca acest lucru s-ar putea intampla la reuniunea ambasadorilor UE cu negociatorii romani, la 24 noiembrie.

Daca e nevoie, a adaugat dl Verheugen, expertii vor lucra zi si noapte, chiar si in weekend. De unde atata graba pe functionarii europeni, e greu de spus, dar nimeni nu mai poate nega ca acest zel aratat pe ultima suta de metri de catre Comisia Europeana pica la tanc pentru guvernul PSD. Cu patru zile inainte de alegeri, Bruxelles-ul va da un cec in alb guvernului Nastase, in speranta ca amicii social-democrati de la Bucuresti vor obtine un nou mandat.

"Nu cred ca e vorba de un cadou si, in orice caz, nu este vorba de un cadou pentru guvern, cel mult poate sa fie o veste buna pentru poporul roman, o veste buna pentru Romania ca tara.

Noi nu facem decat sa reprezentam temporar interesele Romaniei cu Uniunea Europeana", a raspuns premierul Adrian Nastase, celor care au sugerat ca finalizarea negocierilor nu are legatura cu performantele guvernului roman.

Nimic nu este batut in cuie

Oricum, spun oficialii europeni, datele sesiunilor de negocieri nu sunt stabilite de Comisia Europeana, ci de Consiliul European, care reprezinta guvernele Uniunii si cu care negociaza de fapt tarile candidate.

Pe de alta parte, Verheugen si-a mai exprimat in trecut speranta ca negocierile cu Romania sa fie incheiate pana la sfarsitul mandatului sau, care expira in principiu la 1 noiembrie, dar care a fost prelungit ca urmare a controversei create in jurul noului executiv european, prezidat de Jose Manuel Barroso.

Desi Verheugen doreste sa-si duca mandatul pana la capat, finalizand si negocierile cu Romania, diplomatii spun ca nu exista garantii in acest sens. In discutie au mai ramas trei capitole, dintre care unul - mediul - este totusi practic inchis. Celelalte doua insa pun in continuare mari probleme. La capitolul concurenta se negociaza aprig ajutoarele de stat acordate ISPAT-Sidex, care nu sunt compatibile cu legislatia europeana, si plafonarea pe viitor a productiei combinatului. In joc ar putea fi sute de milioane de dolari si mii de locuri de munca.

Or, pentru a evita un soc social in ajunul alegerilor, guvernul roman ar putea incerca sa realizeze doar un acord politic la acest capitol in noiembrie, urmand ca detaliile sa fie convenite - si publicate doar dupa alegeri. Ar fi vorba deci, potrivit unui diplomat, de o falsa incheiere a negocierilor.

Celalalt capitol delicat il reprezinta justitia si afaceri interne. Comisia europeana pregateste o lista de masuri prioritare, a caror neimplinire in anumite termene ar putea atrage declansarea clauzei de monitorizare speciala, ducand la amanarea cu un an a aderarii Romaniei.

Lista se axeaza pe doua mari directii - independenta efectiva a magistratilor si anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt.

Dar negocierile nu pot fi incheiate decat pe baza intregului document de pozitie, pe care Comisia Europeana l-a promis doar pe la jumatatea lunii noiembrie.
Or, diplomatii spun ca e foarte greu sa obtina in cateva zile un raspuns detaliat din partea tarilor membre asupra unui capitol asa de complicat - care cuprinde printre altele controlul frontierelor, lupta impotriva imigratiei ilegale si a crimei organizate.

Un lucru e limpede: Uniunea Europeana nu doreste decuplarea Romaniei de Bulgaria, deci ar prefera sa incheie negocierile cu Bucurestiul cat mai repede.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.